Tour de France

Tour de France Zdroj: DPA

Nový ročník Tour De France začne v německém Düsseldorfu, ne každý ho tam ale chce

Slavný cyklistický závod Tour de France patří společně s letní olympiádou a mistrovstvím světa ve fotbale k nejsledovanějším sportovním událostem. A v roce 2016 začne u našich sousedů - německém Düsseldorfu. Vzhledem k tomu, že na závodě se prosazují i české cyklistické hvězdyy, budeme je mít v létě hodně "blízko". Informoval o tom web thelocal.de.

Tour de France často začíná v sousedních státech Francie. Nadšeného přijetí se jí dostalo například v roce 2014 ve Velké Británii.

V Německu však celá desetiletí díky bývalé vzájemné nevraživosti Francouzů a Němců závod nezačínal. Stalo se tak zatím pouze tři krát, přitom z obchodního a marketingového hlediska je pro sport náš největší soused pravým zlatým dolem. V roce 1987, v dobách, kdy ještě stála nechvalně známá Berlínská zeď, začal závod netradičně v západním Berlíně. Byl to jakýsi vzkaz komunistickému bloku. Předtím byl závod odstartován v Německu v Kolíně v roce 1965 a ve Frankfurtu v roce 1980.

Zajímavé ale je, že start Tour De France prošel na radnici města Düsseldorfu jen tak tak - poměr hlasování byl 40 ku 39.

Starosta Thomas Geisel, který návrh protlačil, říká: "Start závodu je skvělou šancí pro Düsseldorf, pomůže naše město zviditelnit a zlepšit zde možnosti sportovního vyžití." Kritici však namítají, že závod bude příliš nákladný a město na něm celkově prodělá.

Tour de France začala původně v roce 1903 jako reklamní akce francouzského magazínu L'Auto, který si pomocí závodu chtěl zvýšit prodej. Postupem času se však z ryze francouzské soutěže vyklubalo celosvětové klání, které po světě sledují stovky milionů lidí.