Vzduch z přírodní kanadské rezervace za pár dolarů - celých 150 nadechnutí. No nekupte to!

Vzduch z přírodní kanadské rezervace za pár dolarů - celých 150 nadechnutí. No nekupte to! Zdroj: BF

Kanadští prodavači vzduchu udělali díru do světa! Hlavně v Číně, kde smog dusí

Když se podíváte na webovou stránku nedávno vzniklé kanadské firmy www.vitalityair.com, najdete tam jednoznačně cimrmanovské produkty. Například 7,7 litru čistého vzduchu z oblasti jezera Louis, který vám vystačí na zhruba 150 nadechnutí. To celé za pouhých 32 kanadských dolarů...   

Firma, která vznikla teprve nedávno ve městě Edmonton, tlakuje vzduch ze Skalistých hor a pak taky z nejstaršího kanadského národního parku Banff, což jsou oblasti, ve kterých můžete dýchat jeden z oficiálně nejčistších vzduchů na světě. Vitality Air má už prodejce ve Spojených státech a hlavně v Číně, kde se letos v listopadu prodalo na první pokus 500 kanystrů horského vzduchu za dva týdny.

Natlakovaný životodárný vánek zřejmě funguje, protože nadšení zákazníci na webu nové firmy mluví o tom, že se jim „úplně jinak dýchá“ – a jsou třeba i z Indie.


Zakladatel start-upu Vitality Air Moses Lam, moderní „prodavač s teplou vodou“, řekl CNN, že ho myšlenka na prodej vzduchu napadla teprve loni, když si všiml, že na eBay dostanete igelitový pytlíček vzduchu za 99 centů.

„Chtěli jsme udělat něco vtipného a zároveň provokativního,“ vysvětlil Lam, který to má do národního parku Banff jen půlhodinky autem a už teď tam jezdí několikrát týdně.

Vzduch pokaždé nabírá do lahví osobně a trvá mu to prý plných 10 hodin; ruční sbírání vzduchu je prý časově náročné, ale zase se mu pak životodárný ozón nezašpiní v přístrojích. 

Zatímco v Kanadě a Severní Americe se na Mosesův start-up pohlíží spíš jako na kuriozitu, v Číně to vypadá na obrovskou módní vlnu, která má své logické opodstatnění. Vždyť letos na začátku prosince ohlásil Peking historicky první smogové nebezpečí červené barvy, kdy byla omezena doprava a zavřely se i školy, lidé tam chodí po většinu zimu s ochrannými rouškami a ze znečištěného vzduchu je často bolí v krku...

No nenastávají prodavačům s teplou vodou díky naší „rozvinuté civilizaci“ rajské časy?