Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: ČTK

Francouzi nepustili "lepenovky" k moci, povstaleckou náladu to nezastaví

Velká mobilizace voličů, dohody politických stran a většinový volební systém zastavily v neděli večer francouzskou nacionalistickou Národní frontu v jejím tažení. Zejména její vůdkyně, Marine Le Penová (47), dostala tvrdý direkt. Jenže podle odborníků to situaci ve Francii nezmění. Podle analýzy BBC bude dokonce „povstalecká nálada“ pokračovat.

Národní fronta byla včera poražena v druhém kole regionálních voleb ve všech krajích, a to i tam, kde v prvním kole před týdnem dosáhla jednoznačného vítězství. Vládní socialisté uhájili kontrolu v pěti ze 13 krajů, pravicoví Republikáni bývalého prezidenta Sarkozyho vyhráli v sedmi regionech. Korsiku tradičně povedou místní nacionalisté. V místech, kde mělo šanci na vítězství duo M+M (Marine Le Penová a její neteř Marion Maréchalová-Le Penová), socialisté stáhli své kandidáty, tím usnadnili situaci pravici a vytvořili „jednotnou frontu“ proti nacionalistům.

Tento postup není ve Francii ničím neobvyklým. Národní fronta má ale dnes v zemi rekordní podporu zhruba třetiny voličů a nedělní porážka na tom nic nezmění. Může jí to v některých směrech dokonce posílit. Bude v regionech tvrdou opozicí a místo složitého vládnutí bude moci dál poukazovat na chyby soupeřů. To ji může nakonec v budoucnosti „přihrát“ další voliče.

Marine Le Penová označila stažení socialistických kandidátů v druhém kole regionálních voleb za „machinaci“ a „intelektuální terorismus“. Její neteř dodala: „Jsou vítězství, která dělají hanbu vítězi.“ I vždy politicky korektní BBC ve své analýze sdělila, že postup dvou hlavních stran se dá označit za „intriky“ a že počet „rozladěných“ Francouzů bude dál stoupat. Některé problémy, zejména ekonomické, totiž nezmizí a politici, kteří vládnou, je zjevně nedokážou vyřešit.

Jako příklad neúspěchů se uvádějí hlavně vysoká nezaměstnanost (11 procent) a neschopnost čelit radikalismu části muslimských přistěhovalců, o čemž svědčí opakující se teroristické útoky.

Další výzvě bude francouzský politický establishment čelit v květnu 2017, kdy se budou konat prezidentské volby. Podle současných odhadů by v prvním kolem mohla zvítězit právě Marine Le Penová. V druhém by se mohla opakovat situace z této neděle, kdy pro druhého postupujícího kandidáta bude hlasovat „spojenecká fronta“ ostatních.

Hra kočky (socialistů a republikánů) s myší (Národní fronta), tak může pokračovat ještě mnoho let. V poslední době je ale zřejmé, že z myši se stává také kočka. A jak vtipně upozornili někteří místní pozorovatelé, musíme to brát doslova. Mladá (pouze 26 let) a velmi pohledná poslankyně parlamentu Marion Maréchalová-Le Penová je obrovskou a populární hvězdou Národní fronty. Až bude vůdkyní, vše prý může být jinak.

Jenže v politice platí pouze to, co se stane právě teď. A právě teď Národní fronta přes všechny předpoklady a odhady neuspěla.