Německá extremistka a popíračka holokaustu Urschula Haverbecková

Německá extremistka a popíračka holokaustu Urschula Haverbecková Zdroj: Uj Szó

Pohled (zevnitř) na bránu do nacistického tábora Osvětim II - Březinka, který se dosud nachází v Polsku.
Práce osvobozuje. Nápis, který při vstupu do Osvětimi zůstal zachován i proto, aby se podobná továrna na smrt již nikdy nedala znovu do pohybu.
Nápis, který v současnosti připomíná v Osvětimi smrt milionů Židů.
Prohlédněte si unikátní fotografie, jež posloužily jako klíčový důkaz o holokaustu
Prohlédněte si unikátní fotografie, jež posloužily jako klíčový důkaz o holokaustu
9
Fotogalerie

Za popírání holokaustu půjde v Německu za mříže skoro devadesátiletá extremistka

V Česku, kde se na každém druhém zápase Sparty křičí: Jude Slavie! si něco takového těžko dovedeme představit, ale v Německu postupují proti extremistům, zejména popíračům holokaustu, s německou důsledností. Přesvědčila se o tom Urschula Haverbecková, kterou v jejích 87 letech poslal soud na deset měsíců za mříže, neboť přímo u soudu v Hamburku prohlásila, že existence vyhlazovacích táborů nebyla dosud prokázaná.

“Není to historicky prokázáno,” opakovala během přelíčení Haverbecková o nacisty zřízeném vyhlazovacím táboře Osvětim. Podle ní se v jeho existenci “pouze věří”, pravda je ale jinde.

Podle deníku Daily Telegraph, který o případu včera informoval, je Haverbecková notoricky známá svými radikálními názory - bývala dokonce šéfkou krajně pravicové organizace, kterou právě z důvodu opakovaného šíření nacistické propagandy v Hamburku zakázali.

Žena má za sebou už dva záznamy v trestním rejstříku, oba za pobuřování. Desetiměsíční trest si nyní vysloužila svým vystoupením v televizi, kde holocaust mimo jiné označila za nějvětší lež historie.

Nacistický koncentrační tábor Osvětim leží na území Polska. Na rozdíl od českého Terezína byla Osvětim-Březinka vyhlazovací a zemřely v nich za druhé světové války až tři miliony lidí především židovského původu.

Velitelem tábora byl Rudolf Höss, který svědčil během Norimberského procesu, později odsouzen ve Varšavě a popraven. Jedním z klíčových důkazů o systematickém vraždění bylo například Osvětimské album, unikátní soubor fotografií, jehož autor není znám.