Show s kosatkami do roku 2017 skončí

Show s kosatkami do roku 2017 skončí Zdroj: Flickr.com

Show s kosatkami do roku 2017 skončí
Show s kosatkami do roku 2017 skončí
Show s kosatkami do roku 2017 skončí
Show s kosatkami do roku 2017 skončí
Show s kosatkami do roku 2017 skončí
7
Fotogalerie

Po mohutných protestech v Americe končí známá show s tančícími kosatkami

Byla to jedna z nejúchvatnějších show: Obří černobílé kosatky vyskakující z vody do salt a jejich cvičitelé v rolích velrybích jezdců, cirkusových artistů a zároveň nejlepších přátel těchto elegantních predátorů. Při blízkém pohledu na ně se tajil dech. Jenže v roce 2013 přišel do kin dokumentární film Blackfish a od té doby nic nebylo jako dřív. Joel Manby, šéf amerických zábavních vodních parků SeaWorld, teď oznámil, že celosvětově známá show s tančícími kosatkami do roku 2017 v jednom z parků skončí.

Blackfish režisérky Gabriely Cowperthwaiteové je emocionálně působivý, skvěle natočený aktivistický film pojednávající o smrti cvičitelky Dawn Brancheauové, již napadl a zabil kosatčí samec jménem Tilikum. Film kosatku sleduje od chvíle, kdy byla jako mládě odchycena před víc než třiceti lety, až po smrtelný útok, jenž v jejím případě nebyl jediný.

Režisérka odkrývá zákulisí parků SeaWorld v San Diegu, San Antoniu a Orlandu a věnuje se agresívnímu chování kosatek, jež přičítá jejich frustraci a traumatu způsobenému zajetím. Její hypotézou je, že tato frustrace způsobuje agresi, neboť ve volné přírodě se útoky kosatek, těchto nesmírně inteligentních mořských savců, na lidi prakticky nevyskytují.

Film se pokouší doložit, že v zajetí trpí kosatky řadou psychických poruch. Na rozdíl od volné přírody, kde jsou zvyklé plavat mnoho desítek kilometrů denně a dožívají se délky života srovnatelné s životem lidským, se v zajetí dožívají jen kolem 35 let. Na základě smrtelného útoku Tilikuma na cvičitelku zakázal soud v Kalifornii cvičitelům pobývat v bazénech společně s kosatkami. Skončila tak jedna podoba monumentální show.

SeaWorld se odvolal a zahájil proti filmu kampaň, v níž jej označil za manipulativní propagandu. Čas se však postavil proti korporaci. Její akcie šly dolů, významný investor, skupina Blackstone, prodal svůj podíl a řada celebrit a bývalých cvičitelů kosatek se připojila k celosvětové kampani za ukončení show a jejich propuštění.

Jeden z kalifornských kongresmanů se chystá předložit návrh zákona, který by zakázal držet kosatky v zajetí. Návštěvnost parků začala povážlivě klesat. Od roku 2013 firma ztratila polovinu své hodnoty.

Teď tedy ustoupila tlaku aktivistů a do konce roku 2016 ukončí show v parku v San Diegu. Co bude s parky v Orlandu a San Antoniu, si není těžké domyslet.

„Nasloucháme přáním našich zákazníků, kteří si již show s kosatkami nepřejí. Místo toho jim v našem parku v San Diegu od roku 2017 nabídneme pohled na tyto velké savce v jejich přirozeném prostředí,“ říká Manby.

Návštěvnost parku v San Diegu se minulý rok snížila o sedmnáct procent návštěvníků, i když jich stále bylo 3,8 miliónu.

Vůbec nejznámější tančící kosatkou světa byl Keiko, jenžse proslavil svým účinkováním v prvních třech filmech ze série Zachraňte Willyho! Chycen byl nedaleko Islandu v roce 1979 a pošel v roce 2003 u Norska po nepříliš úspěšných experimentech s opětovným vypuštěním do volné přírody.