Kolikrát více bere 10% nejbohatších oproti 10 % nejchudších

Kolikrát více bere 10% nejbohatších oproti 10 % nejchudších Zdroj: OECD

Pyramida globálního bohatství
2
Fotogalerie

Polovina světového bohatství je nyní v rukou 1% populace

Nůžky mezi chudými a bohatými se dále rozevírají. Tak lze jednou větou shrnout poslední zprávu banky Credit Suisse, která také říká, že 50 % veškerého bohatství je vlastněno 1% populace. Nejvíce na to doplácí politiky tolik opěvovaná střední třída.

Podle nových dat stačí mít majetek pouze 3 210 dolarů tedy asi 75 tisíc korun, aby člověk byl v horních 50% na planetě Zemi. Majetek v hodnotě 68 800 dolarů (1,6 milionu korun) vám poté zajistí místo v horních 10 % a majetek za 759 000 dolarů (skoro 18 milionů korun) vás umístí do horního 1 %. Pro více informací se podívejte na následující pyramidu.

Pyramida globálního bohatstvíPyramida globálního bohatství|Credit Suisse

,,(Report Credit Suisse) je dalším důkazem, že nerovnost je největší za několik desítek let. Jsme skutečně spokojeni s tím, že žijeme ve světě, kde horní 1 % vlastní 50 % bohatství a dolních 50 % vlastní pouze 1 % bohatství?," ptá se a zároveň komentuje zprávu ředitel organizace Oxfam, která se zabývá nerovností v distribuci bohatství po světě, Mark Goldring.

Kolikrát více bere 10% nejbohatších oproti 10 % nejchudšíchKolikrát více bere 10% nejbohatších oproti 10 % nejchudších|OECD

České republice se zatím větší nerovnováha v bohatství vyhýbá - podle organizace OECD, která sbírá data o rozvinutých zemích, jsme dokonce 5. nejrovnostářštější zemí v rámci OECD. Největší rozdíly bohatství pak najdeme například v Mexiku, Chile nebo USA.