Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Volební průzkum: ANO trvale ztrácí, ale pořád vede

Hnutí ANO dlouhodobě ztrácí voličskou podoru, přesto je v průzkumech stále vedoucí stranou. Vyplývá to z volebního modelu TNS AISA pro ČT. Sněmovní volby by podle něj nyní vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty hlasů před ČSSD s 18 procenty.

Za poslední měsíce ztratily kromě ANO i ČSSD a KSČM, naopak růst zaznamenali lidovci a ODS.

"Když se podíváme na vývoj od dubna loňského roku, kdy ANO mělo jeden ze svých vrcholů, tak od té doby vlastně ANO pouze ztrácí," konstatoval v ČT generální ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička.

Podle Kvasničky jsou zajímavé střednědobé úspěchy občanských demokratů, kterým se daří stabilizovat svou voličskou základnu. "ODS v posledních čtyřech vlnách získává na volebních preferencích," dodal. ODS by v září získala 9,5 procenta hlasů.

V září si polepšili také lidovci, které by volilo sedm procent voličů. "Poslední nárůst je jeden z nejlepších v letošním roce," upozornil Kvasnička. TOP 09 by v září získala 8,5 procenta, Okamurova SPD, Zelení a Piráti by posbíraly po 3,5 procenta. Rovná tři procenta má Úsvit, Svobodní jsou na dvou procentech a poprvé se v celostátním volebním modelu objevuje DSSS se dvěma procenty.

Z údajů o přechodech preferencí mezi jednotlivými stranami je podle Kvasničky patrné, že ANO stále ubírá poměrně významnou část voličských preferencí sociální demokracii. Naopak od ní odchází voliči k ODS. To podle Kvasničky může poukazovat na to, že někteří voliči se mohou vracet zpátky ke své původní volbě ODS.

Průzkumu pro volební model TNS Aisa se mezi 19. až 25. zářím zúčastnilo 801 respondentů.