Mulla Muhammad Umar

Mulla Muhammad Umar Zdroj: Profimedia.cz

Afghánský Taliban přiznal, že roky tajil úmrtí svého vůdce

Afghánské islamistické hnutí Taliban dnes přiznalo, že více než dva roky tajilo smrt svého vůdce mully Muhammada Umara. Jedním z hlavních důvodů podle hnutí bylo to, že mulla Umar zemřel v roce 2013, který byl klíčový pro měření sil povstalců s mezinárodními jednotkami bojujícími na afghánském území, informovala agentura AFP.

Taliban až do letošního července publikoval Umarovým jménem oficiální prohlášení, ačkoli vůdce hnutí nebyl vidět na veřejnosti od svržení vlády Talibanu v roce 2001.

Zprávu, že mulla Umar zemřel už v roce 2013, oznámila koncem července afghánská rozvědka. Taliban následně potvrdil, že vůdce hnutí je mrtev, neuvedl ale, kdy zemřel.

Přiznání o tajnostech kolem Umarovy smrti bylo podle AFP skryto v životopise nového šéfa hnutí Muhammada Mansúra, který byl dlouhou dobu Umarovým zástupcem. Umar podle Mansúrovy biografie zemřel 23. dubna 2013.

"Několik hlavních členů vedení Talibanu a náboženských učenců se společně rozhodlo, že zatají tragickou zprávu o skonu (Umara)... a budou ji držet v tajnosti před ostatními s výjimkou několika málo kolegů, kteří již byli o této ztrátě informováni," píše se v Mansúrově životopisu.

"Jedním z hlavních důvodů tohoto rozhodnutí bylo..., že rok 2013 představoval závěrečnou zkoušku v bojích mezi mudžáhidy a zahraničními okupanty..., kteří oznámili na konec roku 2014 ukončení všech vojenských operací," dodává se v biografii.

Severoatlantická aliance (NATO) ukončila svou bojovou misi v Afghánistánu loni v prosinci a stáhla většinu svých vojáků ze země s výjimkou zhruba 13.000 mužů. Jejich úkolem je vést výcvik afghánských bezpečnostních sil a protiteroristické operace.

Potvrzení Umarovy smrti a Mansúrův nástup k moci vyvolaly mocenský boj uvnitř Talibanu v době, kdy do Afghánistánu pomalu začíná pronikat soupeřící extremistická organizace Islámský stát.

Někteří vedoucí představitelé Talibanu, včetně Umarova syna a bratra, odmítli přísahat věrnost Mansúrovi s tím, že proces jeho volby byl příliš rychlý a neobjektivní.