Mogens Camre

Mogens Camre Zdroj: mogenscamre.dk

Dánský politik dostal pokutu za přirovnání muslimů k Hitlerovi

Mogens Camre, politik za Dánskou lidovou stranu (DF), byl odsouzen za přirovnání muslimů k Hitlerovi. Podle dánského soudu se dopustil rasistického projevu a musí zaplatit pokutu 8000 dánských korun.

Mogens Camre je bývalý poslanec Europarlamentu a dánského parlamentu za DF, dnes je zastupitelem v dánském městě Gladsaxe. Na sociální síti Twitter napsal: „Ohledně situace Židů v Evropě: muslimové pokračují tam, kde Hitler skončil. Jen stejné zacházení jako s Hitlerem změní situaci.“ Camre se bránil tím, že nemohl vyjádřit celou svou myšlenku podrobně, kvůli omezení počtu znaků jednotlivých příspěvků této sociální sítě.

Nejedná se ovšem o jediný kontroverzní projev tohoto politika. V roce 2009 například řekl, že „němečtí vojáci v našich ulicích se chovali lépe, než muslimští kluci – mnohem lépe, měli lepší disciplínu“. V roce 2005 jej zase proslavil výrok, že „jako celek nepřispívají imigranti v Dánsku do společnosti vůbec ničím“.

V roce 2003 obvinili multikulturní aktivisté Camreho z rasismu kvůli výroku: „Všechny západní země jsou infiltrovány muslimy, kteří plánují převzít vládu.“