Výbuchy v čínském přístavu Tchien-ťin zabily nejméně 44 lidí

Výbuchy v čínském přístavu Tchien-ťin zabily nejméně 44 lidí Zdroj: ČTK

Videa ukazují absolutní zkázu přístavu Tchien-ťin. Noční výbuch munice zabil nejméně 44 lidí

Na 44 mrtvých stoupla bilance dvou mohutných výbuchů nebezpečného materiálu, které ve středu večer místního času otřásly čínským přístavním velkoměstem Tchien-ťin. 

Mezi mrtvými je i 12 hasičů z více než tisícovky těch, kteří byli nasazeni do boje proti požáru. V nemocnicích je nyní 520 zraněných, z nichž 66 je ve vážném stavu, informovala oficiální tisková agentura Nová Čína.

Zástupce českého velvyslance v Číně Zbyněk Noha České televizi řekl, že v Tchien-ťinu žije asi 30 Čechů, všichni jsou v pořádku, neutrpěli ani žádné zranění. Ve městě má podle Nohy své hlavní sídlo firma Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. "Od rána je naše velvyslanectví v kontaktu s českými rodinami ... ty stejně jako čínské úřady potvrdily, že mezi oběťmi ani mezi zraněnými nikdo z Čechů není," uvedl v ČT zástupce velvyslance.

Rozlehlý přístav Tchien-ťin leží asi 150 kilometrů jihovýchodně od metropole Pekingu. Exploze, které nastaly v noci na dnešek, zranily podle čínských médií zhruba čtyři stovky lidí, vyvolaly dramatický požár a tlaková vlna napáchala škody do vzdálenosti několika kilometrů.

V přístavním skladišti průmyslové zóny Pin-chaj došlo před půlnocí místního času v jednom přepravním kontejneru k explozi, která vyvolala další výbuch v sousedních kontejnerech, uvedla policie. První výbuch měl podle expertů sílu tří tun trinitrotoluenu, druhý byl mnohem větší a měl sílu 21 tun TNT. Ve skladišti bylo podle agentury Nová Čína uloženo "nebezpečné zboží", buď trhaviny, nebo zápalné látky, majitelé ale měli údajně všechna potřebná povolení.

Prezident Si Ťin-pching vyzval místní úřady k plnému nasazení sil na záchranu zraněných a co nejrychlejší uhašení požáru. Místní úřady ale dnes hašení požáru pozastavily a zdůvodnily to nedostatečnými informacemi o obsahu a množství nebezpečných látek ve skladišti.

Očití svědkové vypověděli, že nejprve zahlédli obří ohnivý kotouč, po němž zazněl silný výbuch. Obyvatelé okolních obcí se údajně domnívali, že jde o zemětřesení. Okolní domy jsou bez elektrického proudu, tlaková vlna rozbila stovky oken. Požár v místě výbuchu dosahoval výše stovek metrů. Výbuch zaznamenaly i družicové snímky, tvrdí ruská média.

Město Tchien-ťin, kde žije zhruba 15 milionů obyvatel, je důležitou dopravní křižovatkou a průmyslovým střediskem se silnými hospodářskými vazbami na Peking. Od poloviny 19. století je významným přístavem a branou k čínské metropoli. Přístav sdělil, že i přes výbuch funguje normálně.

Skladiště vlastní firma Ruihai Logistics. Ta na své webové stránce uvádí, že má oprávnění k nakládání s nebezpečnými materiály a že ročně přepravuje asi milion tun nákladu.

Průmyslová neštěstí nejsou v překotně se industrializující Číně ničím neobvyklým. Před rokem zabil výbuch v továrně na automobilové součástky ve východní Číně 75 lidí.