Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: ČTK

Šéf NATO kdysi zpíval písně proti Alianci a oháněl se brožurkou s Leninem

Bývalý norský premiér Jens Stoltenberg (56) je od října generálním tajemníkem Severoatlantické aliance. Teď zavzpomínal na své mladé „revoluční“ roky, kdy byl silně ovlivněný socialismem a komunismem. Dokonce jako teenager zpíval písničky proti NATO z brožurky, která měla na své titulní straně ruského bolševického vůdce Lenina.


„Ano, zpívali jsme písně, aby Norsko vystoupilo z NATO,“ poukázal na zvláštní paradox svého života podle norských médií Stoltenberg. Také se angažoval v demonstracích proti válce ve Vietnamu. Při jedné z nich účastníci házeli v Oslu kameny na budovu americké ambasády a rozbili několik oken. Dnes jsou Spojené státy i pro něj největším spojencem.

V letech 1985 až 1989 byl současný šéf Aliance předsedou mládežnické organizace „Arbeidernes Ungdomsfylking“ Dělnické strany. V té době se pravidelně scházel s jedním ze svých podporovatelů, sovětským diplomatem, z kterého se později vyklubal agent komunistické tajné policie KGB.

Podle několika zdrojů měla v minulosti na Stoltenbergovy politické názory vliv hlavně jeho sestra Camilla, která byla členkou marxisticko-leninské skupiny s názvem Rudá mládež.

Názory na Severoatlantickou alianci změnil Jens Stoltenberg až koncem 80. let, přitom jeho země je členem paktu od samotného počátku, tedy od roku 1949.

V letech 2005 až 2013 byl Stoltenberg norským premiérem.