U břehů Libye zahynulo nejméně 300 imigrantů

U břehů Libye zahynulo nejméně 300 imigrantů Zdroj: Lékaři bez hranic

Záchranná akce Lékařů bez hranic u Libye
Při neštěstí u Libye zahynuly stovky imigrantů
Při neštěstí u Libye zahynuly stovky imigrantů
Při neštěstí u Libye zahynuly stovky imigrantů
Při neštěstí u Libye zahynuly stovky imigrantů
11
Fotogalerie

Potvrzeno: Převrácená loď s imigranty u Libye pohřbila nejméně 300 lidí

Při neštěstí u libyjských břehů, kde se potopila přeplněná loď s imigranty, zahynula nejméně polovina z 600 lidí na palubě. Oznámila to organizace Lékaři bez hranic, jejichž záchranná loď Dignity I byla mezi prvními, které začaly se záchranou trosečníků.

Přeplněná dřevěná loď vydala nouzový signál ve středu po poledni a převrhla se v okamžiku, kdy se blížila pomoc. Neštěstí se odehrálo asi 15 kilometrů od libyjských břehů.

„Byl to strašlivý pohled: lidé se zoufale drželi záchranných kruhů, člunů nebo čehokoli jiného na dosah, aby se zachránili. Plavala mezi nimi těla těch, co se již utopili,“ vypověděl Juan Matías, projektový koordinátor na lodi Dignity I.

Video, pořízené z lodi Lékařů bez hranic, ukazuje dramatické chvíle boje o životy záchranářů z této lodi a lodi irského námořnictva Le Niamh.

Letos už podle odhadů našlo smrt ve Středozemním moři během nebezpečné cesty za lepším životem v Evropě více než 2000 běženců. Za celý loňský rok zde zahynulo 3279 osob, uvedla v úterý Mezinárodní organizace pro migraci.

 

Video placeholde
Záchranná akce Lékařů bez hranic u Libye • Lékaři bez hranic