Nadija Savčenková

Nadija Savčenková Zdroj: Reuters

Nadija Savčenková
Nadija Savčenková
Nadija Savčenková
Nadija Savčenková
4
Fotogalerie

Začal soud s Ukrajinkou obžalovanou z vraždy novinářů. Hrozí jí 25 let vězení

Ostře sledovaný soudní proces s důstojnicí ukrajinského letectva, obžalovanou z vraždy dvou ruských novinářů zabitých loni na východě Ukrajiny, začal dnes v ruském městě Doněck u hranic s Ukrajinou. Nadija Savčenková, která byla mezitím zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu, obvinění odmítá. Hrozí jí 25 let vězení. 

U městského soudu panují podle agentury TASS zpřísněná bezpečnostní opatření a novináře do budouvy nepouštějí. Na proces přijeli západní diplomaté, avšak i ti museli zůstat před budovou. Jednání soudu se odehrává za zavřenými dveřmi.

Čeká se, že dnes obžaloba a obhajoba předloží své návrhy, a pak soud stanoví termín dalšího jednání, kdy by se mělo přejít k podstatě věci. Obhajoba se hodlá mimo jiné domáhat přenesení soudu do Moskvy.

Podle obžaloby čtyřiatřicetiletá Savčenková jako příslušnice dobrovolnického praporu válčícího na straně vládních sil s proruskými separatisty v Donbasu na východě země úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů. Ti se právě nacházeli na kontrolním stanovišti separatistů. Ze tří ruských novinářů dva zahynuli. Savčenková prý byla zadržena v Rusku jako uprchlice.

Mluvčí ruských vyšetřovatelů, generál Vladimir Markin, v předvečer procesu opět prohlásil, že obžaloba disponuje "nezpochybnitelnými důkazy" o vině Savčenkové.

Obhajoba naopak tvrdí, že Ukrajinka padla do zajetí krátce před ostřelováním a smrtí novinářů. Separatisté ji pak předali Rusům; žena tedy podle advokátů byla do Ruska zavlečena.

Ukrajinská prokuratura den před procesem začala stíhat sedm Rusů, zapletených do údajného únosu Savčenkové, za což jim hrozí až deset let vězení. Jména podezřelých nesdělila. Prý jde o vysoce postavené hodnostáře, včetně tří soudců, kteří na Ukrajinku uvalili vazbu, dvou vyšetřovatelů a náměstka ruského ministra zahraničí. Tento krok má prý napomoci k objektivitě soudu nad Savčenkovou.

Jeden z ruských advokátů Savčenkové Mark Fejgin dnes ráno v ukrajinské televizi tvrdil, že obě země prý jednají o výměně ženy za dva zajaté příslušníky ruských speciálních sil.

Četař Alexandr Alexandrov a kapitán Jevgenij Jerofejev byli 16. května zajati ukrajinskými vojáky u města Ščasťa v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že oba muži sice bývali vojáky, nyní ale nejsou v aktivní službě. Mezitím ukrajinští pohraničníci prý zajali dalšího ruského důstojníka.

"Jednání, nakolik vím, se vedou mezi zvláštními službami. Posuzuje se výměna Savčenkové za Alexandrova a Jerofejeva," řekl Fejgin televizi 112 a dodal, že výměna by byla nejlepším východiskem ze situace. Mezi oběma státy stále platí dohoda umožňující odeslat Savčenkovou po odsouzení k odpykání trestu do vlasti.

"Dostane 25 let. Až ji odsoudí, Moskva bude moci bez ztráty tváře vyměnit Savčenkovou za své vojáky, které zajali Ukrajinci. To je nejpravděpodobnější konec příběhu," předpověděl další obhájce Ilja Novikov v listu Gazeta Wyborcza.