Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Donald Trump řeší skandál s údajným znásilněním exmanželky Ivany Trump

Americký miliardář a republikánský prezidentský kandidát Donald Trump řeší skandál kolem údajného obvinění z 80. let, že znásilnil během rozvodového řízení svou manželku Ivanu. Informace vytáhl server The Daily Beast, Trump ale veškerá obvinění popřel, za nepravdivá je označila i Trumpová, která je původem Češka.

Skandál se dále rozšířil, když se Trumpa v médiích zastal jeho právník a mluvčí Michael Cohen. Reportérovi amerického serveru vyhrožoval a navíc se sporně vyjádřil. "Hovoříte o hlavním kandidátovi republikánské strany, o prezidentském kandidátovi a rovněž o soukromé osobě, která nikdy nikoho neznásilnila. A samozřejmě, již z definice vyplývá, že nemůžete znásilnit svou vlastní ženu," řekl Cohen serveru The Daily Beast. Právě jeho poslední věta vyvolala množství kritiky.

V New Yorku, kde k údajnému problému mezi Trumpovými došlo, bylo znásilnění vlastním manželem definováno jako nezákonné v roce 1984. Jen v sedmnácti dalších amerických státech platily tehdy podobné zákony, v devíti pak manželé nemohli být souzeni za znásilnění svých žen, poznamenal britský deník The Guardian.

Donald Trump v úterý večer uvedl, že se slovy svého právníka nesouhlasí, nicméně zastal se ho. "Michael byl hodně naštvaný, protože ví, že se to (údajné znásilnění) nikdy nestalo, ví, že tento web je špatný vtip... a možná ani nerozuměl otázce," řekl Trump americké televizní stanici CNN s tím, že nemá v úmyslu Cohena vyhodit, protože je to skvělý právník. I Cohen se za své prohlášení následně omluvil.

Článek v The Daily Beast citoval vyjádření Ivany Trumpové, které se objevilo v knize Harryho Hurta III. z roku 1993. Trumpová tam hovoří o "sexuálním styku, který nazvala znásilněním" s tím, že ale nechce, aby její slova byla vykládána v trestním slova smyslu.

Trump vždy trval na tom, že tvrzení, že svou ženu znásilnil, jsou lživá. I podle Ivany Trumpové se nezakládají na pravdě. "Donald a já jsme nejlepšími přáteli a společně jsme vychovali tři děti, které milujeme a jsme na ně velmi pyšní. Donalda mám velmi ráda a přeji mu hodně štěstí v jeho kampani," uvedla Trumpová.