Referendum ve Švýcarsku

Referendum ve Švýcarsku Zdroj: Profimedia.cz

Švýcaři v referendu hlasovali pro menší poplatek pro veřejnou televizi a rozhlas

Zatímco v mnoha zemích Evropy se diskutuje, zda se nemají zvýšit koncesionářské poplatky pro veřejnoprávní televizi a rozhlas, tak Švýcaři se rozhodli jít opačným směrem. V referendu naopak poplatek pro tyto instituce voliči snížili. Výsledek byl sice mimořádně těsný, ale vstoupí v roce 2018 V platnost. Informoval o tom web thelocal.

Zatím se ve Švýcarsku platí v tomto případě roční poplatek 451 franků, v budoucnosti to bude 400 franků. Ale i to je na evropské poměry hodně, protože v přepočtu to činí přes 10 tisíc korun. To je zhruba pět krát více než koncesionářské poplatky v České republice.

Ve Švýcarsku navíc musí podle federálního zákona platit za televizní a rozhlasovou veřejnou službu každá domácnost, bez ohledu, zda vlastní televizi či rádio. Nový návrh ale odrážel názor mnoha lidí, že už sledují toto vysílání na laptopu, tabletu či s pomocí smartphonů. Licenční poplatek musí platit i firmy, ale nově ty s tržbami pod 500 tisíc franků ročně budou od toho osvobozeny.

Drtivá většina voličů v nedělním referendu naopak zamítla levicový požadavek, aby se platila dvacetiprocentní dědická daň z velkých majetků.