Soud EU opět odmítl snahu Česka prosadit užívání termínu „pomazánkové máslo“

Soud EU opět odmítl snahu Česka prosadit užívání termínu „pomazánkové máslo“ Zdroj: profimedia.cz

Soud EU opět odmítl snahu Česka prosadit užívání termínu „pomazánkové máslo“

Tribunál Soudního dvora EU dnes v Lucemburku zamítl žalobu, kterou Česká republika chtěla zrušit rozhodnutí Evropské komise neuznat naše označení „pomazánkové máslo“ jako zaručenou tradiční specialitu. Vyplývá to z tiskové zprávy soudu. Někteří čeští europoslanci si ale myslí, že bychom se opět měli proti tomuto rozhodnutí odvolat.


Je to podruhé, kdy se evropský soud českým výrobkem musel zabývat. Česko už totiž základní spor o pomazánkové máslo prohrálo v roce 2012. Tehdy dal Soudní dvůr EU za pravdu názoru komise, že výrobek nelze kvalifikovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, a tudíž jej nelze pod tímto názvem prodávat.

Komise v této věci Prahu žalovala už o dva roky dříve za nesplnění povinnosti. Vytýkala jí, že v Česku bylo možné uvádět na trh výrobek pod označením "pomazánkové máslo", který ovšem fakticky máslem nebyl. V reakci na tehdejší rozsudek naši potravináři začali pomazánkové máslo přejmenovávat na "tradiční pomazánkové", ačkoliv s postupem evropské exekutivy dál hlasitě nesouhlasili.

Česko boj nevzdalo a požádalo Evropskou komisi, aby výrobek uznala za "zaručenou tradiční specialitu". Tam mohou být zapisovány mimo jiné potraviny z tradičních surovin a vyráběné tradičním způsobem. Komise to odmítla s odůvodněním, že zápis je v rozporu s nařízením o společné organizaci trhů, tedy ze stejného důvodu, kvůli kterému se jí označení "pomazánkové máslo" od začátku nelíbilo. Výjimky z nařízení existují, jejich povaha "jasně vyplývá z tradičního užívání", ale na jejich seznamu pomazánkové máslo není. Toto rozhodnutí napadlo u Tribunálu Soudního dvora EU, kde dnes neuspělo.

 

Na seznam výjimek je podle názoru soudců možné zapsat jen ty výrobky, "jejichž skutečnou povahu nelze zaměnit s povahou výrobků, jejichž označení je tímto nařízením chráněno". Česku tak zřejmě padla jedna z posledních možností, jak pro typicky českou pomazánku sporné označení prosadit. Proti dnešnímu rozhodnutí je sice možné odvolání, ovšem omezující se jen na právní otázky.

"V případě ochranného režimu zaručené tradiční speciality EU se má posuzovat a hodnotit v prvé řadě to, zda daný výrobek vykazuje specifické chuťové a technologické vlastnosti a zda se vyskytuje na trhu po dobu minimálně 30 let. Přestože zazněly přesvědčivé argumenty dokládající, že Pomazánkové máslo obě tyto podmínky splňuje, Evropská komise se s nimi žádným způsobem nevypořádala a žádost smetla ze stolu s poukazem na nesoulad označení Pomazánkové máslo s požadavkem na 80 procent podílu mléčného tuku,“ říká k rozhodnutí soudu europoslanec Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti.

"Je třeba uznat, že v průběhu této komplikované kauzy jsme se dopustili některých zaváhání zejména procesního rázu, která se později těžko napravují. To by však nemělo vést k tomu, že se z Pomazánkového másla stane terč, do kterého se Evropská komise i soudní Tribunál EU až příliš snadno strefují. Proti rozhodnutí se lze ve lhůtě dvou měsíců odvolat k Soudnímu dvoru EU,“ dodává k tomu Pospíšil.