Čeští hokejisté porazili Rakousko

Čeští hokejisté porazili Rakousko Zdroj: ČTK

Čeští hokejisté porazili Rakousko 4:0 a posunuli se na třetí místo ve skupině

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v základní skupině A Rakousko jednoznačně 4:0. Po bezkrevném výkonu a bezgólové první třetině rozhodli třemi góly ve druhé polovině prostřední dvacetiminutovky. Mezi střelce se zapsali Ondřej Němec, Martin Zaťovič, Vladimír Sobotka a kapitán Jakub Voráček. Čisté konto vychytal Ondřej Pavelec. V dalším utkání čeká svěřence kouče Vladimíra Růžičky v neděli od 16:15 Německo.

V úvodní třetině působili čeští hráči hodně ospalým dojmem a první náznak šance si vypracovali Rakušané. Komarek se obtočil kolem branky, Pavelec toho příliš neviděl, a když puk projel po ledě těsně kolem jeho pravé tyče, ve vyprodané hale to jen zahučelo.

Přesně v polovině úvodního dějství jeli Voráček s Hertlem dva na jednoho, Hertl však skákavou přihrávku netrefil. Krátce nato zůstal po Nakládalově bombě ležet puk v rakouském brankovišti, ale bez úspěšné dorážky. V dobré příležitosti pak neuspěl Jágr.

Následovalo přečíslení tři na jednoho, na jehož konci na sebe vzal zodpovědnost Smoleňák, jenže nedal. Útočná vlna se valila na druhou stranu a Pavelec musel po Lebnerově blafáku předvést skvělý zákrok betonem. Jágra pak při dorážce v přesilovce vychytal Starkbaum.

Na začátku druhé třetiny si domácí tým užíval dlouhé chvíle v početní výhodě, ve 23. minutě hrál 25 vteřin dokonce v pěti proti třem, jenže ani tuto příležitost nevyužil. A příliš nechybělo, aby šel do vedení outsider. Obránce Altmann dostal puk do jízdy a mohl zakončovat do odkryté branky, jenže netrefil puk dobře a pálil mimo.

Ve 31. minutě neproměnil stoprocentní šanci při dorážce zblízka Smoleňák a poté minul z ideální střelecké parkety Novotný. Trápení v koncovce ukončil dvougólový střelec z předchozího duelu s Francií Němec. Při svém pokusu naplno využil Starkbaumova zakrytého výhledu a přesnou střelou do horního růžku otevřel skóre.

Další šance na sebe nenechaly dlouho čekat, ale Starkbaum zářil. Vychytal Červenku, pak na něj jel Koukal sám, ale rakouský gólman odolával. Ještě před přestávkou však přišla ofenzivní smršť českého výběru, který vyhrál druhou třetinu na střely drtivě 22:2.

Hejda parádním pasem nastartoval na začátku 39. minuty Zaťoviče, jenž v přečíslení dvou na jednoho tělem naznačil přihrávku, ale pověsil kotouč pod horní tyčku. Následně měl Starkbaum hodně práce s Jágrovou ranou, krátce poté už neměl šanci dosáhnout na Sobotkovu střelu.

Do třetí dvacetiminutovky Starkbauma nahradil Swette a čistého konta si užil jen sedm vteřin, když ho ze samostatného úniku pokořil Voráček. Pak se ale Swette vytáhl proti Čáslavovi a Novotnému. V 52. minutě nadchl publikum excelentní akcí Jágr, Swette mu však čtvrtý gól na turnaji nedopřál. Závěr už se nesl v exhibičním duchu a další změnu skóre nepřinesl.

Česká republika - Rakousko 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 32. Němec (Simon), 39. Zaťovič (Hejda, Němec), 40. Sobotka (Červenka, Krejčík), 41. Voráček (Jordán, Hertl). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Bulanov - Lazarev (oba Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

Sestavy:

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Červenka - Smoleňák, Novotný, Erat - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Rakousko: Starkbaum (41. Swette) - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Mitterdorfer, Altmann, Mühlstein, Peter - Latusa, Komarek, T. Raffl - Herburger, M. Raffl, Lebler - Rotter, Hundertpfund, Ganahl - Petrik, Fischer, Cijan - Woger. Trenér: Daniel Ratushny.