Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

Desítky českých umělců věnují dar Putinovi. Tím dárkem je samotný Miloš Zeman

Skupina českých umělců a dalších lidí chce věnovat prezidenta Miloše Zemana jako dar jeho ruskému protějšku Vladimiru Putnoví. Do Kremlu posálají darovací dopis, který podepsaly desítky lidí včetně spisovatelů Jaroslava Rudiše, Jana Němce a Kateřiny Tučkové a herečky Ester Kočičkové. Text dopisu poskytl Rudiš ČTK, podle kterého tak jeho signatáři chtějí s humorem vyjádřit nesouhlas se Zemanovými názory na rusko-ukrajinský konflikt.

Zeman se tento týden zúčastní v Moskvě oslav 70. výročí konce druhé světové války. Při té příležitosti by měl mluvit s Putinem. V dopise se píše, že darování Zemana je výrazem vděčnosti za podíl ruského národa na osvobození Československa. „Náš dar by k Vám měl dorazit nejpozději v den výročí. Jsme malá země a nemáme nic cennějšího než svého prezidenta. Přesto věříme, že si tento výjimečný dar z rukou českého národa ponecháte,“ uvádí se v dopise.

Dopis, který podepsali také spisovatelka Markéta Pilátová a výtvarník Jaroslav Valečka, je podle Rudiše obranou humorem. „Proti hlouposti se nejlíp bojuje právě humorem a je to silná česká zbraň,“" řekl ČTK.

Plán darovat Zemana Putinovi vznikl podle Rudiše spontánně počátkem dubna v pražském Divadle Archa při literárním kabaretu EKG, který Rudiš pořádá spolu se spisovatelem Igorem Malijevským. Dopis podepsali návštěvníci kabaretu a přátelé jeho protagonistů. „Brali jsme to jako nesouhlas s jeho (Zemanovými) názory, které se týkají situace na Ukrajině a ukrajinsko-ruského konfliktu,“ řekl Rudiš k důvodům vzniku dopisu. Dnes ho chce v ruském překladu odeslat vedle Kremlu i na ruské velvyslanectví v Praze a také na Pražský hrad.

Zeman po loňské anexi Krymu Ruskem opakovaně řekl, že poloostrov nikdy k Ukrajině nepatřil. Vojenský konflikt na východě Ukrajiny český prezident označil za občanskou válku a odmítl informace poskytované například Severoatlantickou aliancí o tom, že se bojů účastní ruská armáda. Sankce, které kvůli anexi Krymu vůči Rusku zavedly USA a Evropská unie, považuje Zeman za neefektivní.