Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Rusko zvyšuje své strategické zlaté zásoby. Jen v březnu nakoupilo 30 tun zlata

Rusko je v současnosti jednou z mála zemí světa, která nakupuje zlato do strategických zásob. Od roku 2005 svoje zásoby ztrojnásobilo na více než 1200 tun.

Největší stát světa má v současnosti zlaté zásoby v objemu 1238 tun. Podle britského týdeníku The Economist jen za březen přikoupila ruská centrání banka 30 tun zlata. Aktuální cena zlata je 1200 dolarů za trojskou unci, takže tyto zásoby Ruska mají hodnotu asi 46 miliard dolarů neboli více než tisíc miliard korun.

Za posledních deset let hodnota zlata vyjádřená v dolarech přitom vzrostla na trojnásobek, i když vrchol byl v roce 2012, kdy se jeho cena vyšplhala na 1800 dolarů za unci.

Největší oficiální zásoby zlata má americká centrální banka (až 8 tisíc tun) a Německo (3300 tun). Obě tyto země mají ve zlatě více než dvě třetiny svých rezerv.

Většina ostatních centrálních bank ale spíš drží své rezervy v dluhopisech. Tím buď získávají výnos v podobě úroků, které z nich plynou, nebo jejich nákupem pomáhají vládám financovat deficitní rozpočty.

Česká národní banka své zlaté rezervy prodala už v letech 1997 a 1998, kdy se cena pohybovala kolem 300 dolarů za trojskou unci a ponechala si jen 14 tun.