Anticenu Ropák za největší protiekologický počin loňska dostal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Anticenu Ropák za největší protiekologický počin loňska dostal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ČTK

Anticenu Ropák za největší protiekologický počin loňska dostal ministr Mládek

Anticenu Ropák za největší protiekologický počin loňska dostal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) za jeho údajně špatnou energetickou koncepci a snahu prolomit limity těžby hnědého uhlí na Mostecku. Anticenu Zelená perla za protiekologický výrok obdržel prezident Miloš Zeman za výrok z článku, v němž hovoří o "zločinech ekologických nebo zelených fanatiků". Novinářům to dnes v Brně sdělil Miroslav Patrik z pořádajícího sdružení Děti Země.

Mládkovi udělili ekologové Ropáka hlavně za to, že prosazuje výrobu energie nikoli z obnovitelných zdrojů, ale s využitím jaderných a tepelných elektráren. Vytýkají mu jeho snahu o stavbu nových jaderných bloků v Temelíně i Dukovanech, snahu o prolomení těžebních limitů na Mostecku a podporu otevření nových dolů na těžbu uranu u obcí Brzkov a Věžnice na Jihlavsku.

Zelenou perlu dostal Zeman za výrok "Jako prezident udělám vše pro to, aby zločiny ekologických nebo zelených fanatiků dále nepokračovaly." Jde o úryvek z článku publikovaného loni v květnu s titulkem "Žádné ústupky zeleným fanatikům. Jsou to jezinky.", který vyšel na www.denik.cz. Patrik řekl, že prezident by s tak ostře laděnými výroky měl šetřit.

Na Ropáka bylo loni navrženo 19 osobností, letos jich bylo 20. Na druhém místě skončil starosta jihočeského Chýnova a senátor Pavel Eybert (ODS) za údajně špatnou ochranu Šumavy. Na třetím místě skončil starosta středočeských Cerhenic a náměstek středočeského hejtmana Marek Semerád (ČSSD) za úvahy o vybudování přehrady na řece Berounce v CHKO Křivoklátsko.

Na Zelenou perlu bylo loni navrženo 44 výroků osobností, letos jich bylo 30. Hned čtyři nominace měl prezident Zeman. V této anketě skončil za loňský rok nejen na prvním, ale i druhém místě. Třetí místo obsadil europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Ropák je smyšlené zvíře libující si v pobytu v životním prostředí zničeném člověkem. Pro svůj film Ropáci jej v roce 1988 vymyslel režisér Jan Svěrák. Tím dal nepřímý podnět k vytvoření anket Ropák a Zelená perla. Ropák se letos uděloval potřiadvacáté a Zelená perla podvacáté.