Europoslanec Niedermayer: EU změnila kurz v biopalivech, česká vláda to nevzala na vědomí

Europoslanec Niedermayer: EU změnila kurz v biopalivech, česká vláda to nevzala na vědomí Zdroj: ČTK

Europoslanec Niedermayer: EU změnila kurz v biopalivech, česká vláda to nevzala na vědomí

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu (EP) dnes schválil úpravu národních cílů pro podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě paliv v dopravě - směrnici o jakosti paliv a směrnici o využívání energie z obnovitelných zdrojů. Česká vláda ale ve svém programu k tomuto problému na roky 2015 až 2020 s „evropským obratem“ nepočítá. Upozornil na to český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

Nová podoba směrnic, kterou by na konci dubna mělo potvrdit plénum EP, zachovává povinnost dosažení 10 procent podílu obnovitelných zdrojů energie na spotřebě paliv v dopravě až do roku 2020, ale nově stanoví strop ve výši 7 procent pro tradiční biopaliva (vyráběná z běžných zemědělských plodin jako je řepka olejná, cukrová řepa, obilniny, brambory). Tento limit, který původně Evropská komise navrhla ve výši 5 procent, je reakcí na nemalé negativní dopady značného rozšíření produkce těchto surovin na zemědělství a ekosystém. Proto musí zbylá 3 procent představovat pokročilá biopaliva vyrobená z odpadu, slámy či třeba mořských řas, případně elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů energie (v našich podmínkách hlavně solární energie). Jedná se o výsledek složitého vyjednávání mezi europoslanci a členskými státy.

V České republice je v současné době spotřeba biopaliv v dopravě na úrovni kolem 6 procent, přičemž se jedná prakticky výlučně o tradiční biopaliva.

„Podle stále většího počtu studií podpora tradičních biopaliv, jakkoliv podstatná třeba i z hlediska omezení dovozů energie do EU, přináší více škody než užitku. Dnešní hlasování je důkazem, že EU nastoupila cestu postupného utlumování tradičních biopaliv a naopak dává zelenou pokročilým biopalivům, která nezatěžují životní prostředí negativními vedlejšími účinky, či dalším alternativním cestám k dosažení cílů v oblasti ochrany klimatu a energetické bezpečnosti jako je podpora elektromobility", konstatuje v tiskové zprávě Niedermayer.

Česká vláda v říjnu jako první členský stát EU poslala do Bruselu k posouzení a schválení Program podpory biopaliv na období 2015-2020. Nezdá se přitom, že tento obrat v politice EU vzala na vědomí, neboť program předpokládá pokračování podpory tradičních biopaliv a nezohledňuje posuny v legislativě EU.

Evropská komise konečné rozhodnutí k českému programu zatím nevydala. "Do doby definitivního schválení směrnic a národního Programu podpory biopaliv by český parlament podle mého názoru měl posečkat s projednáváním a schvalováním novely zákona o spotřební dani, která s daňovou úlevou pro pokročilá biopaliva nepočítá, a proto se již v tuto chvíli jeví být zastaralá", uvádí k tomu Niedermayer. A dodává: "Nezdá se mi, že v tomto návrhu česká vláda dostatečně zohlednila možnosti jiných cest k dosažení cíle ochrany klimatu a energetické bezpečnosti, které se ukazují z pohledu dnešních znalostí strategicky i společensky výhodnější".