Strach

Strach Zdroj: Marek Douša

Steve Fisher: Dva netradiční pohledy na Vladimira Putina

Vždycky je těžké posuzovat lidi a události, zvlášť z větší vzdálenosti, geografické či historické. Loni jsem se spřátelil s milou Ruskou žijící v Praze. Ptal jsem se jí, co si myslí o situaci na Ukrajině. V podstatě mi řekla, že má strach o své přátele doma, v Rusku, a o své syny, kteří jsou ve věku, kdy by mohli být povoláni do armády. Bála se, co by se jim pak mohlo stát, kdyby se situace ještě zhoršila.

Když jsem se jí ptal, zda jí vadí Putinovy vojenské výboje na Ukrajině, řekla, že vlastně neví, co si má myslet. Ale měla pocit, že světová média odsuzují Rusko nespravedlivě. „Každá mince má dvě strany,“ uzavřela debatu.

Předpokládám, že v případě Vladimira Putina je to pravda.

Na jedné straně mnozí Rusové vidí v Putinovi silného vůdce, jejž země potřebuje. Myslí si, že bez pevné ruky u kormidla by v Rusku zavládl chaos. V jejich očích Putin ztělesňuje hodnoty, které země od prezidenta vyžaduje: inteligenci, sebedůvěru a neoblomnost. To je určitě zcela pochopitelný úhel pohledu.

Ale na druhé straně, vyjdeme-li z jeho chování, člověk by mohl důvodně dojít k závěru, že ten chlápek je fakt jen absolutní magor. Je snadné přijmout Putinův pohled na Rusko jako na národ úpící pod hrozbou z mnoha stran: Je (nebo spíš byla) tu americká vojenská převaha, ekonomická síla sjednocené Evropy, etnické a regionální konflikty uvnitř samotného Ruska. Putin se musí dívat, jak byla jeho kdysi hrdá a mocná otčina zneuctěna a ponížena pádem Sovětského svazu. Sní o tom, že se mu podaří vrátit své zemi to, co považuje za její nezadatelné právo celosvětové supervelmoci. Myslím, že tohle pochopit dokážeme. Jeho pocity jsou naprosto přirozené.

Jde spíš o tohle: Vzhledem k tomu, že se ten chlap chová jako naprostý magor, proč by nás mělo zajímat, co u toho cítí?

Jsme si zřejmě vědomi složitosti problémů, jež se na Putina valí. Snaží se přece vládnout zemi, která se teprve musí zmátožit z nepovedené komunistické minulosti Ruska průmyslově, politicky i společensky. Ruská závislost na vývozu ropy a plynu, jenž má zemi ekonomicky spasit, je dvousečný meč visící na tenké nitce rozkolísaných cen energií. Oligarchové a církev mají na situaci v zemi značný vliv. Udržet Rusko pohromadě a pokusit se mu narýsovat světlou budoucnost by byl nesmírně těžký úkol pro jakéhokoliv prezidenta.

Takže asi budete souhlasit, že to musí být problém i pro tohohle magora.

Nakonec si to přiznejme: Není pochyb o tom, jak věří i Putin, že Rusko je velký národ. Téměř všichni Rusové, jež jsem kdy potkal, byli inteligentní, vzdělaní, milí a citliví lidé. Jejich země zrodila některé z nejváženějších vědců, spisovatelů, skladatelů, malířů, tanečníků a mnoho dalších výjimečných a talentovaných jedinců.

Bohužel, vládci té velké země se stávají ti největší magoři, které svět kdy nosil.

Ano, každá mince má dvě strany. Ale pro mou ruskou přítelkyni, pro její přátele v Rusku se syny, co mají právě narukovat, a pro všechny její krajany je to zatracená ­škoda.

Steve Fisher – Američan v Praze. Překlad Jan Valeška. Text byl původně publikován v Reflexu č. 13/2015.