Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Za pilotem Andreasem Lubitzem, který pravděpodobně zavinil pád airbusu, stojí obyvatelé domovského města

Členové luteránské církve v německém městečku Montabaur stojí při pilotovi Andreasi Lubitzovi, který je podezřelý z toho, že způsobil úterní zřícení německého airbusu ve francouzských Alpách, a podporují jeho rodinu, která v tomto městečku ve spolkové zemi Porýní-Falc žije. Řekl to dnes agentuře AP místní pastor Michael Dietrich. Montabaur byl otřesen zprávou, že Lubitz jako druhý pilot možná záměrně způsobil pád letadla společnosti Germawings, v němž zahynulo 150 lidí.

"Je pro nás obzvlášť těžké, když je jediná oběť z Montabauru podezřelá, že celou tuto tragédii způsobila - i když to nebylo potvrzeno, tak tomu hodně nasvědčuje - a že se s tím musíme vyrovnávat," řekl pastor agentuře po nedělní bohoslužbě věnované obětem neštěstí. "Pilot a jeho rodina patří do našeho společenství a my při nich stojíme, chceme rodině pomáhat a nebudeme to skrývat," dodal Dietrich.

Pastor uvedl, že s Lubitzovou rodinou zatím přímo nemluvil. Rodinu také ještě nekontaktovali francouzští vyšetřovatelé, "v zájmu slušnosti a s ohledem na jejich bolest", řekl vyšetřovatel Brice Robin.

Na místě zřícení letounu pokračuje rozsáhlá operace záchranářů, kteří hledají ostatky obětí, pozornost médií a vyšetřovatelů se ale upírá zejména na osobu druhého pilota. Oficiálních informací potvrzujících hypotézu, že Lubitz způsobil havárii letadla úmyslně, je zatím málo. Vyšetřovatelé zatím sdělili jen to, že Lubitz byl v době havárie sám v kokpitu a že kapitán se k němu pokoušel násilím dostat. Německá prokuratura zatím informovala jen o tom, že 27letý muž trpěl zdravotními obtížemi a že to v práci tajil.

Dietrich řekl, že znal Lubitze jako chlapce, kdy se účastnil hodin náboženské výchovy, a že jeho matka hrála v místním kostele na varhany. "Znám ji i její rodinu. Nedává mi to smysl. Je to nepochopitelné pro mě i pro nás všechny, kteří jsme je znali," uvedl Dietrich. "Co vím, tak se neobjevily žádné zjevné známky, že v jeho zázemí bylo něco, co by mohlo vést k něčemu takovému," dodal.