Mladí miliardáři ze světa sítě a putování s bezbarvým Cukuruem

Mladí miliardáři ze světa sítě a putování s bezbarvým Cukuruem Zdroj: Archív

Mladí miliardáři ze světa sítě a putování s bezbarvým Cukuruem

Šestnáct profilů aktuálních hvězd internetu: jak se rodil Dropbox, Instagram, Spotify nebo Tumblr a kdo jsou jejich úžasní otcové zakladatelé? Nový, už třináctý román Harukiho Murakamiho.

Jedna trefa nestačíJedna trefa nestačí|ArchívRandall Lane a Forbes: Jedna trefa stačí

Tahle kniha vám bude nejlepší životní motivací – poznáte šestnáct oslnivých workoholiků, kteří se často vykašlali na prestižní univerzitu, jen aby mohli naplno rozjet svůj start-up úzce související s internetem. Jejich profily zpracovali během posledních tří let pro americký čtrnáctideník Forbes jeho hvězdní redaktoři a do češtiny je pro čím dál zajímavější nakladatelství 65. pole velmi dobře přeložil Rani Tolimat; skvělá četba se spoustou nových informací je tedy zaručena. Někteří z „mladých miliardářů internetového věku“ (jak praví podtitul knihy Jedna trefa stačí), jako třeba Sean Parker, spoluzakladatel Napsteru, prezident Facebooku či objevitel Spotify, nebo Drew Houston, který už někdy v jedenadvaceti letech založil Dropbox, měli otce ve vysoké vědě nebo u elektrotechniky a vedle počítače se de facto narodili. Jiní – jako investor start-upů Pejman Nozad původem z Íránu nebo ukrajinský venkovan Jan Koum z WhatsApp – v USA začínali jako přistěhovalci na sociálních dávkách nebo v podřadných zaměstnáních... Inspirativní mladí miliardáři (jen jediný z portrétů hvězd Silicon Valley je věnován ženě!) mají společných pár věcí: geniální nápady, schopnost „vázat se“ na důležité lidi, odhodlání téměř nespat a obětovat rodinný život, vzdát se okamžitých zisků ve prospěch dlouhodobého výnosu, a především naprostý individualismus a obrovskou víru ve vlastní schopnosti. Inspirativní kniha.

Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putováníBezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování|ArchívHaruki Murakami: Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování

Železniční inženýr a milovník vlakových nádraží Cukuru má třicet šest let, vytoužené zaměstnání v Tokiu, zvláštní erotické sny a prázdno v duši: před šestnácti lety s ním jeho čtyři nejbližší přátelé zničehonic přestali komunikovat a vyobcovali ho z ráje jejich dětské party za okolností připomínajících děj Kafkova Procesu – tehdejší vysokoškolstký student Cukuru netuší, z čeho je obviněn, nikdo z bývalých kamarádů se s ním nechce setkat a vše vysvětlit. Ta nespravedlnost Cukurua pronásleduje, dokud jeho nová přítelkyně Sara nezakročí a nenabídne zjevnou terapii…V pořadí třináctý, zatím poslední román jednoho z nejvýznamnějších žijících prozaiků dneška, Harukiho Murakamiho, právě vyšel v českém překladu Tomáše Jurkoviče v Odeonu. Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování je podobně čtivý bildungsroman jako jedna z autorových nejlepších próz, Kafka na pobřeží, nebo jeho vůbec nejpopulárnější román Norské dřevo, a i zde najdeme rysy a motivy pro Murakamiho psaní typické: dvojznačnost a tajemství, mlhavé hranice snu a skutečnosti, příběhy v příběhu, názorné obrazy z oblasti sexuality, obsedantní uvažování o části lidského těla (tentokrát nejde o uši, ale o šestý prst na ruce), opakující se odkazy na konkrétní hudební skladbu (tentokrát losovačku vyhrál Ferenc Liszt) i popkulturní aluze.