V Moskvě byl zastřelen kritik Kremlu Boris Němcov

V Moskvě byl zastřelen kritik Kremlu Boris Němcov Zdroj: ČTK

Vražda kritika Kremlu Borise Němcova má mnoho verzí, nemá však žádné podezřelé

Páteční zavraždění bývalého ruského vicepremiéra a nesmiřitelného kritika nynějšího režimu Borise Němcova jen pár kroků od Kremlu se stalo událostí dne nejen v Rusku. Opoziční předáci hovoří o politicky motivované vraždě, Kreml o provokaci. Západ vybízí Moskvu k vyšetření zločinu. Dopadení a potrestání strůjců a pachatelů včera přislíbil prezident Vladimir Putin. Žádné podezřelé se ale podle médií dosud dopadnout nepodařilo. Moskevská radnice povolila opozici uctít památku oběti nedělním pochodem na místo zločinu. 

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen v pátek pozdě večer z kolemjedoucího automobilu na mostu přes řeku Moskvu, kudy šel se svou přítelkyní. Neznámí pachatelé podle vyšetřovatelů vypálili nejméně sedm či osm ran, z nichž čtyři Němcova zasáhly. "Posuzujeme všechny verze, včetně nájemné vraždy," podotkla moskevská vyšetřovatelka Julija Ivanovová.

"Je ještě brzy na nějaké závěry, ale se stoprocentní jistotou lze říci, že je to provokace," prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Současně zdůraznil, že sám Němcov pro Kreml nepředstavoval politické nebezpečí.

"Kritika je v Rusku životu nebezpečná," míní jeden z nejmladších ruských opozičních předáku Ilja Jašin. Podle dalšího opozičního aktivisty Vladimira Milova za útokem mohli stát i nacionalisté ovlivnění kremelskou propagandou. "Pochybuji, že by Putin vydal rozkaz..., ale Putin vytvořil ovzduší, ve kterém se politické vraždy stávají možnými," prohlásil Němcovův dlouholetý druh v opozici, bývalý šachový šampion Garri Kasparov.

Naopak promoskevský vládce kavkazského Čečenska Ramzan Kadyrov přičetl likvidaci opozičního politika tajným službám Západu a Ukrajiny, snažící se prý popudit svět proti Moskvě a rozdmýchat konflikt v Rusku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal vraždu do souvislosti s tím, že Němcov vybízel Rusy demonstrovat proti válce a také se prý chystal zveřejnit důkazy o ruském zapojení do konfliktu na východu Ukrajiny, které Kreml stále popírá.

Západ vraždu oponenta Kremlu odsoudil. Americký prezident Barack Obama vyzval ruskou vládu, aby uskutečnila "rychlé, nestranné a transparentní" vyšetřování s cílem přivést pachatele před soud. Podobně německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Putina, aby se postaral o potrestání pachatelů "podlé vraždy" kritika ruské vlády. "Hnusnou vraždu odvážného a neúnavného obránce demokracie" odsoudil francouzský prezident François Hollande. "Surovou vraždu" kritika Kremlu odsoudil i český premiér Bohuslav Sobotka a šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Přední vládní politik z 90. let Němcov byl ostrý kritik ruského prezidenta Vladimíra Putina. Napadal údajnou neefektivitu vlády, bující korupci a politiku Kremlu na Ukrajině, která dovedla vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi na nejhorší úroveň od konce studené války.

"Není pochyb, že zločin, jakož i místo činu, byly pečlivě naplánovány," prohlásil mluvčí federálních vyšetřovatelů Vladimir Markin. Zmínil i další verze, a to i "vraždy jako provokace kvůli destabilizaci politické situace v zemi", ukrajinskou či islamistickou stopu; politik se totiž svými postoji mohl znelíbit radikálům. Prý nelze vyloučit ani souvislost s podnikáním, či osobní nenávist vůči zavražděnému a další běžné pohnutky zločinu. Včetně žárlivosti.

Němcov se stal terčem palby v okamžiku, kdy se s ukrajinskou modelkou Hannou Duryckou vracel z večeře v obchodním domě naproti Kremlu do svého bytu za řekou Moskvou. V bulvárních médiích se už objevily i spekulace, zda vražda nesouvisí s údajným bouřlivým milostným životem politika. Podle všeho žádná ze střel vypálených na Němcova ženu nezasáhla.

Němcovova smrt přišla před plánovaným nedělním protestem proti Putinově vládě a vládě na Ukrajině, který se ale měl odehrát na okraji metropole. Místo něj se bude v centru konat smuteční pochod na místo zločinu, který moskevská radnice povolila.