Při explozi během mírového pochodu v Charkově zahynuli nejméně dva lidé

Při explozi během mírového pochodu v Charkově zahynuli nejméně dva lidé Zdroj: EuroMaidan PR

Při explozi během mírového pochodu v Charkově zahynuli dva lidé

Při výbuchu během pochodu míru ve východoukrajinském městě Charkov dnes zahynuli tři lidé a další deset utrpělo zranění. Oznámila to podle agentury Interfax-Ukrajina charkovská prokuratura. Krátce předtím oznámilo ukrajinské ministerstvo vnitra, že oběť je nejméně jedna, ukrajinská televize 112 informovala o dvou zabitých. Ministerstvo vnitra označilo útok za teroristický čin. Charkov je pod kontrolou armády a od bojové fronty je vzdálen přes 200 kilometrů.

"Podle svědků byla nálož vyhozena z projíždějícího auta," uvedla prokuratura v prohlášení na webu. Mezi zraněnými je údajně i jeden policista.

Televize 112 na svém webu napsala, že silná exploze otřásla Charkovem při začátku pochodu, během kterého chtěli aktivisté společenských hnutí s ukrajinskými vlajkami projít centrem města. Pochodu se zúčastnilo asi 500 lidí. Svědci vypověděli, že útok se odehrál nedaleko vstupu do stanice metra.

Incident se odehrál v době, kdy na Ukrajině vrcholí připomínkové akce k prvnímu výročí pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče a s tím souvisejícího masakru na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) během protivládních protestů. Do Kyjeva se dnes sjelo několik představitelů evropských zemí, mimo jiné německý prezident Joachim Gauck či český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.