V Česku jsou včely ošetřovány toxickými pesticidy a navíc to financuje stát

V Česku jsou včely ošetřovány toxickými pesticidy a navíc to financuje stát Zdroj: Profimedia.cz

V Česku jsou včely ošetřovány toxickými pesticidy a navíc to financuje stát

Protože česká včelstva (podobně jako jinde) jsou ohrožována roztočem Varroa destruktor, podle vyhlášky Státní veterinární správy a s posvěcením Českého svazu včelařů jsou ošetřována toxickými pesticidy. Děje se tak už mnoho let, protože neošetřené včely jsou potenciálním roznašečem chorob a také jim hrozí vyhynutí. Jenže o podobném postupu zákazníci nic neví. Problém podrobně rozebral v sobotní příloze Orientace v Lidových novinách včelař Václav Smolík.

Ten považuje podobný postup za velmi nebezpečný a poukazuje i na jiné neblahé jevy českého včelařství. Pesticidy vyrábí Výzkumný ústav včelařský a většina včelařů jeho služeb využívá. Chemie je dostupná díky včelařskému svazu a díky státním dotacím na pescitidy, včelaři tak nic neplatí. To všechno popisuje Smolík ve svém textu v Lidových novinách.

Ovšem pesticidy jsou pro člověka nebezpečné. Jenže včelaři tvrdí, že je používají až poté, co už mají med v každé sezoně vyrobený. Jaké to má dopady na produkci další rok, to neuvádějí.

A jsou tu podle Smolíka i další problémy. Například takzvaný tmavý lesní med, není medem z květů rostlin, ale z výměšků mšic a podobných tvorů. Přesto se prodává velmi dobře a „dobře“ se i falšuje.

Nikdo navíc v podstatě neví, co vám včelaři vlastně prodávají. Při menších prodejích je stát podle všeho šizen i na daních - pokud podle údajů včelaře snese jedna včelí rodina ročně do deseti kilogramů medu, tak se z toho daň neplatí. Tak se to i většinou vykazuje, ale realita bývá zcela jiná.

Autor textu v LN Václav Smolík píše i včelařský blog www.mamevcely.cz.