Krymští tataři zažívají teror

Krymští tataři zažívají teror Zdroj: ČTK

Krymští Tataři prosí OSN o pomoc. Zažívají únosy, násilí a teror

Menšina krymských Tatarů vyzvala na konferenci v Simferopolu generálního tajemníka OSN o pomoc proti údajným represím, jimž je vystavena ze strany ruské okupační správy. O poselství Pan Ki-munovi dnes informovala ve svém ruském vysílání rozhlasová stanice BBC. Tataři si po březnové ruské anexi stěžují na národnostní a náboženský útlak, jejich neoficiální šéf Mustafa Džemilev na Krym pět let nesmí.

Krymští Tataři jsou vystaveni únosům, fyzickému násilí a teroru, citovala BBC z prohlášení. Jejich představitelé žádají orgány OSN, aby zabránily jejich "vyhlazení". Násilně jsou prý verbováni do ruské armády.

V poselství, adresovaném rovněž nejvyšším představitelům Ukrajiny a Turecka, krymští Tataři žádají, aby měli možnost podávat žaloby k mezinárodním soudům. Rezoluce obsahuje výzvu ke svolání mezinárodní konference, která by se situací na okupovaném Krymu zabývala.

Podle BBC se proti pořádání konference v Simferopolu postavil dav ruských demonstrantů, který se pokusil proniknout do jednacího sálu. Provokace podle očitých svědků neuspěla, přítomní ruští policisté prý dokonce dva výtržníky odvedli.

Rusko stížnosti krymských Tatarů odmítá jako neopodstatněné. Informace o jejich národnostním útlaku jsou podle Moskvy mediální výmysl. Tataři, které diktátor Josif Stalin ve 40. letech vyhnal z Krymu jako údajně kolaboranty s nacismem, mají podle Ruska na Krymu zajištěna veškerá práva, jichž se jim naopak nedostávalo během ukrajinské správy nad poloostrovem.