Finanční instituce a makléřské společnosti po celém světě počítají ztráty, které jim způsobilo čtvrteční překvapivé rozhodnutí švýcarské centrální banky (SNB) přestat bránit růstu franku.

Finanční instituce a makléřské společnosti po celém světě počítají ztráty, které jim způsobilo čtvrteční překvapivé rozhodnutí švýcarské centrální banky (SNB) přestat bránit růstu franku. Zdroj: profimedia.cz

Po šokujícím kroku Švýcarů musely banky dokonce platit za to, že půjčují peníze

Finanční instituce a makléřské společnosti po celém světě počítají ztráty, které jim způsobilo čtvrteční překvapivé rozhodnutí švýcarské centrální banky (SNB) přestat bránit růstu franku. Některé makléřské firmy musely dokonce ukončit činnost, jiné bojují o přežití.

Například britská banka Barclays přišla podle zdrojů agentury Reuters kvůli čtvrteční prudké změně kurzu franku o desítky milionů dolarů.

Frank ve čtvrtek proti euru vzrostl v jednu chvíli až o 30 procent na maximum 0,8500 za euro. Byla to reakce na krok SNB, která bez předchozího upozornění změnila svou dosavadní politiku. Ta zahrnovala, že banka nedovolí pokles kurzu eura pod 1,20 CHF.

Ztráty utrpěli i klienti britské společnosti Alpari UK, která zprostředkovává obchody na mezinárodních měnových trzích. Firma, která sponzoruje anglický fotbalový klub West Ham, podala v pátek návrh na konkurz. Novozélandská společnost Global Brokers NZ, která obchoduje s devizami, také činí kroky k ukončení činnosti, neboť po hlubokých ztrátách přestala splňovat požadavek na minimální objem kapitálu ve výši jednoho milionu novozélandských dolarů, poznamenal list The Wall Street Journal.

Problémy s plněním kapitálových požadavků by mohla mít rovněž velká makléřská společnost FXCM, vzhledem k tomu, že její klienti přišli celkem o 225 milionů dolarů (asi 5,5 miliardy korun). Akcie firmy se dnes ocitly ve volném pádu a vykazovaly pokles o 45 procent. Ještě před začátkem dnešního obchodování na Wall Street přitom ztráty dosahovaly téměř 90 procent. Američtí regulátoři situaci firmy nyní sledují. Podobně regulátoři na Novém Zélandu prověřují po zprávách o možných ztrátách ty makléřské firmy a banky, které uskutečňují obchody se švýcarskými franky.

Několik bankovních zdrojů podle Reuters uvedlo, že o peníze přišla i většina velkých bank. Kurz franku se měnil tak rychle, že firmy nemohly okamžitě zpracovávat příkazy klientů na provedení transakcí.

Pozoruhodný vývoj nastal i na dluhopisových trzích. Výnos klíčových desetiletých dluhopisů švýcarské vlády dnes poprvé klesl do záporných hodnot, když výnos dluhopisu se splatností v červenci 2025 sestoupil na minus 0,003 procenta. To znamená, že pokud chtěl někdo Švýcarsku půjčit peníze, musel platit za to, že tak může učinit. Podle Reuters je to poprvé, co se klíčové výpůjční náklady vlády některé vyspělé země ocitly v případě desetiletých papírů v záporných číslech.