Kubánská vláda propustila o posledním víkendu 53 politických vězňů ze seznamu předloženého americkými vyjednavači.

Kubánská vláda propustila o posledním víkendu 53 politických vězňů ze seznamu předloženého americkými vyjednavači. Zdroj: ČTK

Kuba postupně propouští politické vězně. Blíží se uvolnění vztahů s USA

Kubánská vláda propustila o posledním víkendu 53 politických vězňů ze seznamu předloženého americkými vyjednavači. Informovala o tom agentura Reuters. Blíží se tak očekávané obnovení diplomatických a obchodních vztahů komunistické Kuby s USA, které byly přerušené po „castrovském“ převratu z roku 1959.

Už v prosinci loňského roku americký prezident Barack Obama oznámil, že se blíží obnova obchodních a turistických vztahů mezi Spojenými státy a Kubou. Dnes vysocí američtí představitelé pod podmínkou anonymity sdělili agentuře Reuters, že havanská vláda splnila jeden z požadavků a propustila 53 politických vězňů ze seznamu předloženého Washingtonem. Seznam je zatím tajný, ale vyjednavači Obamovy vlády jej předají Kongresu a očekává se, že zákonodárci jména ihned zveřejní.

Americká vláda také vyměnila tři obviněné kubánské špiony za agenta, který dělal pro Spojené státy zpravodajskou práci na Kubě.

Američané nemohou na rozdíl od Čechů cestovat na Kubu ani dovážet zboží z této země. Za porušení embarga hrozí v USA pořád až deset let vězení.  Přerušení diplomatických a obchodních vztahů Spojených států a Kuby nastalo v roce 1961 po revoluci, při které se dostal k moci Fidel Castro a po které následovalo znárodňování, které postihlo na ostrově i americké firmy.