Jeb Bush

Jeb Bush Zdroj: Profimedia

Jeb z prezidentské rodiny Bushů udělal další krok na cestě k Bílému domu

Syn bývalého prezidenta George Bushe staršího Jeb Bush učinil další formální krok ke své možné kandidatuře do Bílého domu, když se rozhodl rezignovat na všechny posty ve správních radách firem i neziskových společností. Bývalý úspěšný guvernér Floridy nyní podle listu The Washington Post zvažuje, že se stáhne také ze své poradenské firmy.

Jeb Bush zatím nepotvrdil, že v roce 2016 bude kandidovat, loni v prosinci na Twitteru pouze oznámil, že definitivní rozhodnutí padne letos.

Bushův odchod ze správních rad oznámili jeho spolupracovníci, podle kterých se chce Jeb nyní soustředit na "zkoumání možností" svého návratu do politiky. Chce mimo jiné vědět, zda bude mít dostatek příznivců i finančních zdrojů. The Washington Post nicméně poznamenal, že Bushova rezignace by mohla být strategickým rozhodnutím pro ostrou kampaň na získání republikánské nominace.

Bush je jedním z více než desítky potenciálních republikánských kandidátů, kteří mohou usilovat o to, aby se Bílý dům po osmi letech vlády Baracka Obamy vrátil do rukou konzervativní strany. Dosud posledním republikánským prezidentem byl do roku 2009 právě Jebův bratr George W Bush.