Instinkt lovce

Instinkt lovce Zdroj: Evžen Sobek

Kolik lidí zastřelí myslivci během letošní lovecké sezóny?

V České republice má platný lovecký lístek zhruba 93 tisíc občanů. Drtivá většina z nich jsou myslivci. A právě teď už déle než měsíc probíhá hlavní sezóna honů na bažanty a zajíce. Vedle toho se samozřejmě loví srnčí, divoké kačeny, škodná, jako liška či kuny...

Myslivci vyvolávají v lidech vypjaté emoce. Buď jste z myslivecké rodiny, právě teď tedy zřejmě škubete nějakého o víkendu uloveného bažanta, nebo je s největší pravděpodobností nesnášíte. O myslivcích se toho povídá hodně. Jejich příznivci tvrdí, že udržují přírodu v rovnováze a jako jediní se starají o zvěř. Odpůrci, že jsou věčně opilí a tedy nebezpeční brutální vrazi nevinné zvěře – ale hlavně: že jsou nebezpeční nejen sami sobě, ale i ostatním lidem.

Je totiž fakt, že sem tam myslivci střelí jiného myslivce. Nebo, jako loni v srpnu na Vyškovsku, zastřelí trampa odpočívajícího na louce.

To, jak (ne)snadné je střelit při lovu jiného myslivce, jak rozmazaná podzimním oparem může být hranice mezi bezpečným výstřelem a hloupým riskem, jak skutečný hon vypadá a kdo jsou vlastně ti svérázní muži se zelenými kloboučky na hlavách, lze zjistit jen tak, že se s nimi na hon vydáte. Udělali jsme to s fotografem za vás. Pokud to taky chcete vyzkoušet, máme pro vás jednu radu: nikdy se nedívejte směrem, odkud se právě střílí, pokud vás to má zasáhnout, vždy je lepší, když to jde zezadu.

OBÁLKA 49OBÁLKA 49|ReflexCelý článek najdete v aktuálním vydání časopisu Reflex.