Alois Brunner

Alois Brunner Zdroj: The Independent

Nejhledanější nacistický zločinec Alois Brunner je už čtyři roky mrtvý

Nejhledanější nacistický zločinec Alois Brunner, který za války poslal do plynových komor nejméně 140.000 Židů, je téměř jistě už čtyři roky po smrti. Díky nově získaným informacím k tomuto závěru došel Efraim Zuroff, ředitel Centra Simona Wiesenthala, které se pátrání po pachatelích válečných zločinů věnuje. Brunner, narozený roku 1912, podle něj zemřel v roce 2009 nebo 2010 v Damašku, kde se dlouhá léta skrýval.

Brunner byl pravou rukou jednoho z hlavních organizátorů holokaustu Adolfa Eichmanna a kvůli jeho náruživému pronásledování Židů se mu přezdívalo "krvavý pes". Podílel se mimo jiné na vyhlazení židovských komunit ve Vídni, Berlíně, Francii, na Slovensku a v řecké Soluni. Za své zločiny byl několikrát souzen v nepřítomnosti a ve Francii dostal v roce 1954 trest smrti.

O tom, že Brunner žije pod falešnou identitou a zřejmě i pod ochranou Asadova režimu v Sýrii se dlouho vědělo, dopadnout se jej ale nikdy nepodařilo. Neúspěchem skončily i dva pokusy o jeho zabití, které podnikla izraelská rozvědka Mossad. Dopisové bomby jej pouze zranily: v roce 1961 přišel o levé oko a v roce 1980 mu výbuch utrhl čtyři prsty na levé ruce.

Zuroff si prý je nyní na 99,9 procenta jist, že informace o Brunnerově smrti jsou pravdivé. Nově je prý potvrdil bývalý pracovník německé tajné služby v Sýrii. Brunnera ovšem Centrum Simona Wiesenthala zejména kvůli vysokému věku považovalo za mrtvého již delší dobu, letos v dubnu dokonce jeho jméno zmizelo ze seznamu nejhledanějších zločinců.

Brunnerovo vydání požadovalo a dodnes požaduje šest zemí - Německo, Francie, Polsko, Rakousko, ČR a Řecko. Česká justice jej chtěla soudit i kvůli jeho angažmá v koncentračním táboře v Seredi, kde se stal v roce 1944 velitelem a nechal odsud do vyhlazovacích táborů poslat 13.000 Židů, z nichž 10.000 zemřelo.

  Lovec nacistů Simon Wiesenthal o Brunnerovi v roce 1992 napsal: "Z dosud žijících zločinců třetí říše je Brunner v mých očích absolutně nejhorší. Eichmann navrhl plán zničit židovstvo, Brunner ho uskutečnil." Sám Brunner svých činů nelitoval. V roce 1985 poskytl v Sýrii rozhovor německému časopisu Bunte, v němž mimo jiné řekl: "Židé si zasluhovali zemřít. Byl to odpad. Jsem se svým životem spokojen. Kdybych mohl, udělal bych to znovu."