Miss VŠE

Miss VŠE Zdroj: Facebook/MISS VŠE

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Holky, svlékejte se! Soutěž krásy vysokoškolaček je OK!

Reflex je svobodné medium, proto se čas od času stane, že mají na jednu věc dva členové redakce zcela opačný názor. Teď se to stalo u causy Miss VŠE, a já prostě musím polemizovat s kolegyní Terezou Stonišovou.

Kolegyně ostře odsoudila - jako nedůstojnou, ponižující, sexistickou a všechny tyhle věci - soutěž o Miss VŠE. Vysokoškolská studentka by neměla jako prioritu vidět vrtění zadkem. Já se k tomu bohužel musím postavit nekolegiálně a zcela odmítavě. Vrtění zadkem je důležitou disciplinou i pro vysokoškolsky vzdělané ženy.

Příroda je totiž k ženám strašně nespravedlivá. Jejich krása pomíjí, pomíjí rychle, a než se kolikrát takové sotva odrostlé děvče vzpamatuje, je z ní stařenka. Přitom ženská krása - i ta vyzývavá, sexuální - je to nejkrásnější, co příroda na této planetě vytvořila. Proto mi nezbývá, než zplna hrdla zvolat: Terezo, nemáš pravdu, a vy, holky, svlékejte se dál!

Dnešní mladé vysokoškolačky, které se podle Terezy v té soutěži ponižují, kromě toho ponižování získávají hmatatelný a archivovatelný důkaz, že byly krásné. Důkaz, který ještě nepotřebují - vždyť mají zrcadla. Ale uplyne pár chvil, proteče trochu vody ve Vltavě, vystřídá se pár premiérů, a z těch soutěžících včetně finalistek budou nejprve ženy středního věku, pak vyššího středního věku, a nakonec stařenky. A to video ze soutěže krásy - spolu s hrstí fotek z mládí - najednou budou jediným důkazem, že ony ženy skutečně byly krásné. Tak krásné, že mohly v kráse soutěžit, tak krásné, že je všechny obdivovaly a všichni obdivovali, tak krásné, že je uvědomělé feministky za jejich poklonkování povrchní kráse vláčely medii, prostě - jedna báseň. Za třicet nebo čtyřicet let bude pro řadu dnešních soutěžících na VŠE video z akce jedinou vzpomínkou, že v mládí byly tak krásné, až se za nimi chlapi otáčeli po ulicích.

Chápu Terezu v jejím postoji. Jednak je mladá, takže ještě neví, jak rychle fyzická krása mizí, za druhé - jako mladá se musí vyhranit proti nám starým. A my jsme byli jak zamlada, tak nyní za senilna frivolní, otevření a liberální. Proto se nám samozřejmě mladí musí postavit nějakým neokonzervativismem. Takže je jasné, proč je Tereza proti soutěžím krásy. Já jakožto vyžilý stařec ale musím podotknout: Holky, užívejte si své krásy, dokud to ještě jde!