Starbucks zabral Malostranskou kavárnu

Starbucks zabral Malostranskou kavárnu Zdroj: Stanislav Krupař

Evropská komise zakazuje Starbucksu daňové úlevy. Neplacení daní umožňuje i česká vláda

Evropská komise vyšetřuje kavárenský řetězec Starbucks pro podezření, že si vyjednal s nizozemskou vládou příliš nízké daně. Podle Evropské komise mohlo jít o nedovolenou veřejnou podporu. Paradoxem je, že nový předseda komise Jean Claude Juncker čelí tlaku na odstoupení kvůli daňovým slevám poskytovaným v jeho Lucembursku v době, kdy tam byl předsedou vlády.

Vyšetřování daňových slev pro Starbucks zahájila už předchozí komise vedená José Manuelem Barrosem. Zvlásštní je, že oznámení bylo tehdy adresováno nizozemskému premiérovi Fransovi Timmermansovi, který je v dnešní Junckerově komisi prvním místopředsedou.

Zdá se, že vlády zemí EU masivně udělují daňové slevy vyvoleným firmám, které si s nimi dokážou takové slevy vyjednat. Pobídky uděluje i česká vláda a i u nás jsou stovky velkých firem, které daň z příjmu neplatí. Je to například výrobce stavebnic Lego, pekárenský gigant Penam či Vodňanská drůbež, které patří ministrovi financí české vlády Andreji Babišovi.

O odvolání předsedy komise Junckera bude dokonce hlasovat Evropský parlament na svém zasedání příští týden ve Štrasburku. Opozičním poslancům se podařilo shromáždit dostatek podpisů pod návrh na vyslovení nedůvěry.

Daně jsou vysoké, tak se není co divit, že se z nich firmy snaží vykroutit. Vlády abyy udržely firmy ve svých zemích, se podbízejí a nabízejí velkým firmám daňové prázdniny.  Nespravedlivé je, že takové prázdniny dostávají jen velké firmy, zatímco ty malé musí platit vysoké daně a dokonce je teď naše vláda pod pláštíkem boje s daňovými úniky zatíží dalšími povinnostmi, jako měsíčním hlášením tržeb a fiskálními pokladnami.

Zdá se, jako kdyby velké firmy, národní vlády a Evropská komise byly propojené více, než je zdrávo a výsledkem je jen velká nespravedlnost.