Benzin

Benzin Zdroj: Profimedia.cz

Benzín je v USA nejlevnější za poslední čtyři roky. U nás stojí dvakrát tolik

Cena benzínu v USA poprvé za čtyři roky klesla pod 3 dolary za galon. To odpovídá ceně 18 korun za litr. U nás je přitom průměrná cena litru benzínu dvojnásobná – kolem 36 korun za litr. Cena klesá v Americe kvůli vysoké těžbě břidlicových plynů a ropy, ale i poklesu cen druhé z těchto surovin. Jenže u nás cena neklesá, protože máme vysoké daně.

Cena benzínu klesá ve Spojených státech v reakci na pokles ceny ropy. Světová cena této suroviny během října poklesla z 90 na 80 dolarů za barel, kde byla naposledy před čtyřmi lety. To se také ve Spojených státech projevilo na cenách benzínu, které za minulý měsíc poklesly o půl dolaru za galon. Benzín je dokonce v USA levnější než mléko.

U nás, přes změny cen ropy, ale cena benzínu podle společnosti CCS zůstává průměrně na 36 korunách za litr. Zatímco v České republice většinu ceny tvoří daně, ve Spojených státech tvoří jen zlomek ceny.

V celé Evropské unii platí směrnice, podle které je minimální sazba spotřební daně 0,359 eura (10 korun) na litr. U nás je daň z benzínu 12,84 koruny za litr a DPH 21 procent tvoří při ceně 36 korun přes 6 korun. Daně tedy celkem tvoří 19 korun z každého litru.

Ve Spojených státech se daně z benzínu liší stát od státu. Federální vláda vybírá 18,4 centu z každého galonu, to je asi koruna na litr. K tomu se ale přidávají spotřební daně na úrovni států. Nejnižší daně mají na Aljašce (8 centů za galon, 50 haléřů za litr), nejvyšší v Kalifornii (41 centů za galon, 2,50 koruny za litr).

Cena benzínu je tvořena cenou suroviny a jejím zpracováním, daněmi a maržemi distributorů. Konečnou cenu zdražují také biopaliva, která se musí podle zákona do benzínu přidávat.