Petr Mach

Petr Mach Zdroj: Jiří Benák / iDnes.cz / Profimedia

Farageovu frakci v Evropském parlamentu zachránil asistent českého poslance Petra Macha

Minulý čtvrtek tiskový mluvčí Evropského parlamentu oznámil, že euroskeptická frakce, protože ji opustila lotyšská poslankyně a tato skupina tak přestala splňovat podmínku členství poslanců z alespoň sedmi zemí. Včera ale předseda frakce Nigel Farage oznámil, že mají nového člena z Polska a tak frakce může fungovat dál.

V euroskeptické frakci je největší stranou britská euroskeptická strana UKIP vedená známým Nigelem Faragem a členem je i český europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach. A euroskeptici za „uprchlou“ lotyšskou poslankyni našli rychle náhradu. Podle informací Reflexu.cz má na „sehnání“ nového polského člena zásadní podíl Machův asistent Miroslav Jahoda. Petr Mach pro Reflex k tomu řekl: „Jahoda udělal skutečně skvělou práci. Vydal se o víkendu do Polska jednat s poslanci strany Kongres nové pravice, kteří byli dosud nezařazení. Byl ve spojení se mnou i se stranou UKIP a vrátil se s podpisem nového člena frakce Roberta Jaroslawa Iwaszkiewicze.“

Euroskeptická frakce se podle Macha chystá tento týden na zasedání ve Štrasburku hlasovat proti složení nové Evropské komise, jejímž členem je i česká kandidátka Věra Jourová. Navrhne i výrazné omezení rozpočtu EU na rok 2015.

Poslanci Evropského parlamentu se sdružují do frakcí většinou podle názorové orientace. Mohou být ale i nezařazení. Frakce mají ovšem oproti nezařazeným poslancům řadu výhod. Mohou vystupovat na půdě parlamentu ke všem návrhům, mohou předkládat vlastní návrhy a mají i zázemí v podobě sekretariátu.

O poslance sváděly proto parlamentní frakce tvrdé boje už od počátku. Podmínkou sestavení podobné skupiny je, že ji musí tvořit aspoň 25 poslanců ze sedmi různých států. To se euroskeptikům od počátku podařilo jen velmi těsně, proto měl pro ně odchod jedné poslankyně znamenat zánik. Podle tiskového sdělení euroskeptické frakce odešla poslankyně z Lotyšska, když ji za to vedení europarlamentu slíbilo funkci předsedkyně v jednom z orgánů tohoto zákonodárného sboru.