Oscar Pistorius

Oscar Pistorius Zdroj: Reuters

Pistorius byl za zabití přítelkyně Reevy odsouzen k pěti letům vězení

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius byl za zabití z nedbalosti přítelkyně Reevy Steenkampové odsouzen k pěti letům ve vězení. Za střelbu na veřejnosti dostal sedmadvacetiletý jihoafrický sportovec od soudkyně Thokozile Masipaové podmínku. Žalobce i obhajoba se proti rozsudku mohou odvolat.

Státní zástupce pro šestinásobného paralympijského šampiona, jenž byl v září soudkyní zproštěn obvinění z vraždy, požadoval minimálně desetileté vězení. Obhajoba navrhovala tříleté domácí vězení v kombinaci s veřejně prospěšnými pracemi.

Podle jihoafrických právních expertů si bude muset Pistorius ve vězení odpykat minimálně jednu šestnáctinu trestu (zhruba čtyři měsíce), než bude moci požádat o podmínění propuštění. Ze soudní síně ho odvedla ostraha přímo do cely v budově soudu.

Podle dřívějších informací jihoafrické agentury EWN by mohl Pistorius poslán do ústředního vězení v Pretorii do křídla s vysokou ostrahou, kde je umístěn i uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř, který je v JAR obviněný z únosů a mučení. Ve zvláštním oddělení je pouze šest cel a na vězně dohlíží speciální jednotka.

Pistorius, jenž se stal díky startům v závodech zdravých sportovců mezinárodní celebritou, loni na Svatého Valentýna zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě modelku Reevu Steenkampovou. Podle svého tvrzení si přítelkyni spletl s vetřelcem.

Proces se slavným závodníkem s podkolenní amputací obou nohou začal 3. března. Podle původních plánů měl trvat do 20. března, nakonec ale verdikt o vině padl až po více než 40 jednacích dnech 12. září. Dalších pět dní trvalo projednávání o výši trestu. Za zabití z nedbalosti hrozilo Pistoriusovi až 15 let vězení, vyváznout ale mohl i s podmínkou.