Jakože cože?! festival

Jakože cože?! festival Zdroj: FACEBOOK/Jakože cože?! food festival

Kouzla a čáry s jídlem: To je festival Jakože cože?!

Možná jste si říkali, že to vyzkoušíte doma v kuchyni, ale báli jste se toho. Překvapivé, avšak výtečné kombinace neobvyklých surovin byly v neděli k mání na festivalu Jakože cože?!, na který zamířily desítky zájemců. Je libo třeba sušenku s červem...?

Na náměstí Piazza Domino na Andělu postávalo o nedělním odpoledni několik desítek lidí. Chodili od stánku ke stánku, ochutnávali a objevovali. Budiž pořadatelům ke cti, že se vyvarovali umělohmotných příborů, které navíc tradičně nemají hosté podobných festivalů kde vytřídit.

Růžovobílý stánek s perfektně vypadajícími dorty byl, pokud jsem si mohla všimnout, častěji v obležení žen než mužů. Ti naopak celkem hojně postávali u stánku, který nabízel pivní speciály z minipivovarů. Piva se na Smíchov včera „sjela“ opravdu z různých koutů republiky – doslova, protože zřejmě nejlepší, co mohl stánek nabídnout, bylo pivo z Koutu na Šumavě. Dalším lákadlem pak byl mnohem méně známý děčínský minipivovar.

Kromě čerstvých ryb a mořských plodů (výborné krevety, mimochodem), si našli „svůj“ stánek i zastánci „klasiky“. Restaurace Soup in the City zde vytvořila svůj polévkovo-quicheový stánek, který nabízel sladce chutnající hráškový krém s kokosovým mlékem. Ač by se zdálo, že se kokosové mléko bude objevovat výhradně v thajské kuchyni, nemusí to tak být – dostává se prý stále častěji i do české kuchyně, pokud se ovšem dotyční nebojí experimentovat.

Asi největší exotikou tohoto pozoruhodného foodfestivalu byl stánek s jídlem ozdobeným hmyzem. Červi, kteří se ještě živí kroutili v miskách, lákali velkou pozornost. Dámy je podávaly na sušenkách, ale i na moučnících. Nutno dodat, že větší část lidí se i přes vehementní přemlouvání prodavaček pouze zastavila – na tento experiment ještě zřejmě není český strávník úplně připravený. I tak je ale odvaha pokoušet se stravu z hmyzu dostat na český trh obdivuhodná.