Slavjansk

Slavjansk Zdroj: ČTK

Ukrajinští Židé opouštějí své domovy, jsou z nich vnitřně vysídlení obyvatelé

S postupem ruských jednotek na východě Ukrajiny se stupňuje počet obyvatel, kteří na Ukrajině ze dne na den přicházejí o své domovy. Mezi takové patří i ukrajinští Židé, jež nyní izraelský deník The Jerusalem Post označuje za vnitřně vysídlené osoby.

Město Mariupol leží na pobřeží Azovského moře v Doněcké oblasti. Je známo svým průmyslem, jenž se specializuje na metalurgii a strojírenství. Přestože největší podíl na počtu obyvatel patří Rusům a Ukrajincům, žije zde také přes tisíc Židů, kteří se sem nedávno přistěhovali z Doněcku, odkud odešli kvůli neustálým nepokojům. Nyní ale podle místního rabiho, jejž citoval izraelský list The Jerusalem Post, se budou Židé opět stěhovat. Izraelský deník několik stovek rodin označil jako vysídlené obyvatele, tedy uprchlíky, kteří jsou v důsledku konfliktů nuceni opustit své domovy, zároveň však zůstávají na území svého státu.

Podle rabiho Pinkase Višedského dorazily rodiny do Mariupolu před několika týdny. Podle hlavy židovské komunity, rabiho Višedského, odešly rodiny z Doněcka až ve chvíli, kdy v jejich domovech přestala fungovat elektřina a téct teplá voda. Totéž podle Višedského zažívají Židé v Luhansku, odkud v čele s rabim Hopinem odcházejí do města Žytomyr, které se nachází severozápadně od Mariupolu.

Rabi navíc pro Jerusalem Post upozornil, že z Doněcku ani z Luhanska nestihly odejít zdaleka všechny židovské rodiny. Doněčtí jsou nyní již pravděpodobně na cestě k Azovskému moři, je však možné, že i z Mariupolu budou Židé dříve pryč, než tam dorazí jejich souvěrci.

Postup ruských jednotek, jejichž pohyb před několika dny zaznamenala a potvrdila i Severoatlantická aliance pomocí svých satelitů, znepokojuje židovské rodiny natolik, že se zřejmě budou stěhovat znovu, byť v průmyslovém městě Mariupolu na několik dní našly klid. Existuje totiž reálná hrozba, že ve městě, kde většina obyvatel hovoří primárně ruským jazykem, vypukne konflikt s proruskými separatisty, kteří by se podle místního tisku mohli k městu přiblížit, a to s úmyslem nad ním převzít kontrolu.

Komunita je však nyní, co se týče dalšího „exodu“ z Mariupolu, rozpolcená. „Nechci opustit synagógu, místní komunitu, lidi,“ nechal se pro Jerusalem Post slyšet devětadvacetiletý Aaron Kahnovskyj. Dodává, že možná pošle rodinu do bezpečí, dál do vnitrozemí od Azovského moře, a zůstane ve městě sám. „Je to ale velmi složité rozhodování. Kdyby mi někdo před rokem řekl, že tohle se bude dít na Ukrajině, vysmál bych se mu,“ dodává.