Exploze v centru ukrajinského města Novoazovsk

Exploze v centru ukrajinského města Novoazovsk Zdroj: ČTK

Ovládli jsme Novoazovsk, tvrdí proruští povstalci na Ukrajině a chystají se na Mariupol

Proruští separatisté na východě Ukrajiny se po ovládnutí Novoazovska chystají v příštích dnech obsadit Mariupol, odkud prý už prchají představitelé kyjevského režimu. Tvrzení separatistů, citovaných ruskou agenturou Interfax, druhá strana zpochybňuje.

O vstupu separatistů, podporovaných ruskými vojáky, do Novoazovská nicméně s odvoláním na nejmenovaného příslušníka ukrajinských sil informovala informovala i agentura Reuters. Kyjev přičítá úspěchy povstalců přímé ruské vojenské podpoře. O přímém zapojení ruských vojáků do bojů informoval také americký velvyslanec v Kyjevě.

"Ovládli jsme Novoazovsk a jsme bezprostředně u Mariupolu. Osvobození města je věcí nejbližších dnů, jsme k tomu plně připraveni," řekl Interfaxu nejmenovaný představitel ze štábu doněckých povstalců. "Mariupol spěšně opouštějí hodnostáři doněcké správy, policie a četní udavači. Stoupenci kyjevského režimu utíkají (...). Chápou, že dobytí města není za horami. Brzy Mariupol osvobodíme," dodal.

Novoazovsk leží asi 15 kilometrů od hranic z Ruskem a 44 kilometrů od Mariupolu.

Interfax připomněl, že mluvčí ukrajinské bezpečností rady Andrij Lysenko ještě ve středu ujišťoval, že Novoazovsk zůstává v rukou ukrajinských vojáků, ale situaci zkomplikovala protiofenziva rebelů.

List Ukrajinska pravda ale na svém webu cituje jednoho z nižších ukrajinských velitelů, podle kterého Novoazovsk ovládly ruské jednotky, podporované tanky. O chaotickém ústupu ukrajinských vojáků z Novoazovska informoval i list The New York Times.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk odhadl, že se vzbouřenci ve spolupráci s ruskými vojáky, vyslanými na Ukrajinu, snaží naplnit dřívější plán ruského prezidenta Vladimira Putina na zdvojnásobení povstaleckého území, který prý Moskva přerušila kvůli sestřelení civilního boeingu na východní Ukrajině minulý měsíc.

"Odeslání dvou ruských praporních taktických skupin na Ukrajinu se souběžným působením diverzních a průzkumných skupin prudce zhoršily situaci," připustil Tymčuk podle agentury Interfax-Ukrajina. Tato protiofenziva podle něj svědčí o tom, že Rusko přešlo od nesystematické pomoci rebelům k naplánované rozsáhlé operaci. "Vzhledem k tomu, že Putin se už nijak nekrotí a vrhá sem svá vojska, znovudobytí ztracených pozic může být mnohem těžší, než prvé obsazení," upozornil.