Josef Toufar před „svým“ kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti. Ještě  s úsměvem na tváři.

Josef Toufar před „svým“ kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti. Ještě s úsměvem na tváři. Zdroj: foto Archív Miloše Doležala

Umučený páter Josef Toufar bude blahořečen. Už se ví, kde ho komunisté pohřbili

19. srpna rozhodla městská rada o tom, že uvolí finance k exhumaci těla pátera Josefa Toufara, kterého mučila a zavraždila komunistiká StB. Jeho blahořečení schválila biskupská konference již v dubnu roku 2013. Nejprve je však třeba exhumovat tělo. Nyní se zdá, že již budeme vědět přesně, kde je číhošťský páter pochovaný. Přesné místo jeho nedůstojného posledního odpočinku totiž dosud nebylo známé.

Že je Toufar pochovaný v pražských Ďáblicích, bylo nanejvýš pravděpodobné. Nebylo však jasné, které místo v hromadném hrobě patří právě Josefu Toufarovi. Komunisté se snažili všemožně zamezit tomu, aby se informace o umučeném Toufarovi dostaly na veřejnost. Jeho mrtvolu mělo spatřit co nejméně lidí, jeho místo posledního odpočinku bylo označené jiným jménem – Josef Zouhal.

„Bezprostředně po smrti začali estébáci urychleně řešit, co provedou s mrtvým tělem. Dr. Vavřík z Okresního trestního soudu a estébák Košař se odebrali do Vyšehradské ulice, kde sídlila filiálka Pohřební služby hl. města Prahy. Vavřík tam objednal pohřeb žehem neznámého muže,“ píše Miloš Doležal ve své životopisné knize plné historických dokumentů, fotografií a svědectví o Toufarově životě a smrti. Oba muži velmi naléhali na brzkou kremaci Toufarova těla. Nemohli se však údajně více snažit, „aby to nebylo nápadné.“ Podle Doležalovy knihy Jako bychom dnes zemřít měli tak „pouze“ nechali Toufarovo zmučené tělo hlídat a rakev s jeho ostatky zapečetlili.

Později ale bylo rozhodnuto, že se do 3. března nebude čekat na kremaci. Jeho neoblečenou mrtvolu v dřevěné rakvi odvezli do Ďáblic, kde jej do hromadného hrobu pohřbili. Dva příslušníci StB byli převozu těla přítomni a dohlíželi na něj. Jeden z nich pořídil přesný záznam o tom, kde Toufarovo tělo leží. Robert Skerl a Bohumil Košař – to jsou jména estébáků, kteří pohřbu Toufarova těla dozorovali. Skerl pak dle Doležala vytvořil i plánek, kde si poznamenal, že Toufar je uložen „v šachtě číslo 16, čtvrtá vrstva shora druhé místo od levého kraje myšleno od vchodu,“. Podle Doležala, jehož citoval server iDnes, se však polohová kniha ztratila. Nyní byl však přesný záznam v archivech přece jen objeven – mělo by se jednat o šachtu 16, místo 19. Exhumace, která vyjde na 300 tisíc korun, tedy bude moci začít.

Josef Toufar byl umučen koncem února roku 1950 za údajné zinscenování tzv. číhošťského zázraku, kdy se o jedné z adventních nedělí ve vesnici na Havlíčkobrodsku při jeho mši pohnul kříž. Místo se stalo poutním, budilo pozornost věřících, ale i komunistické moci. Toufar byl přinucen k přiznání, že pohyb kříže zinscenoval, byl mučen, operován, a na následky bití a výslechů zemřel.

Již zítra si můžete na webu Reflex.cz přečíst původní reportáž z místa jeho působiště, Číhošti, která vyšla koncem roku 2013 v tištěném Reflexu. O tom, jak a proč se kříž pohnul, hovoří v reportáži mimo jiné současný číhošťský páter Marek.