Policisté dostali střelivo s dutou špičkou, zasaženým více ublíží

Policisté dostali střelivo s dutou špičkou, zasaženým více ublíží Zdroj: profimedia.cz

Policisté nafasovali nový druh střeliva, zasažený člověk utrpí rozsáhlejší poranění

Místo celoplášťových nábojů dostali policisté náboje s dutou špičkou. Speciální munice je bezpečnější - skrz člověka totiž neproletí a nezasáhne tak nikoho dalšího. S informací přišel server iDnes.cz. 

Nová munice má být především zbraní na silniční piráty. „Nové střely jsou schopné prorazit pneumatiku vozidla způsobem, který zajistí rychlý únik vzduchu, což ty celoplášťové kvůli své konstrukci nezajistí,“ řekla serveru iDnes.cz mluvčí prezidia Ivana Nguyenová.

Střela dokáže ale udělat větší díru nejen do pneumatiky. Také zasažený člověk na tom bude hůř. Pokud ho zasáhne kulka, utrpí rozsáhlejší poranění. Ne však devastující.

Ministerstvo vnitra rozhodlo o zavedení dutých špiček už v roce 2002, zatím je však měly hlavně speciální útvary. „Dutou špičku používala jen zásahovka, teď jsme je dostali všichni,“ uvedl jeden z teplických policistů.

„V současné době jsou policejní náboje přidělovány všem policistům, aby byly zajištěny srovnatelné podmínky k výkonu služby v celé České republice,“ řekla mluvčí prezidia Nguyenová.