Slovenští neofašisté škrtli na své stránce českého lva a napadají vlastní povstání

Slovenští neofašisté škrtli na své stránce českého lva a napadají vlastní povstání Zdroj: Archív

Slovenští neofašisté škrtli na své stránce českého lva a napadají vlastní povstání

Na Slovensku byla před časem spuštěna internetová stránka slovenských nacionalistů a neofašistů (jmenuje se www.29august1944.sk), kteří na ní velmi tvrdě útočí na Slovenské národní povstání (SNP) ze srpna 1944. V různých textech jej označují jej za spiknutí komunistů, Čechů a Židů. Na úvodní stránce je také symbolicky přeškrtnutý český národní znak – lev.

Celá stránka je o tom, že povstání, jehož 70. výročí se blíží, bylo zaměřeno na zničení nezávislého Slovenského štátu, který za druhé světové války existoval jako satelit nacistického Německa. Protičeský osten má stránka a texty proto, že podle autorů SNP mělo vést k obnovení Československa a že v něm vlastně bojovaly zbytky československé armády, které byly zaměřené proti Slovákům. Přitom prý téměř žádní Slováci obnovení Československa tehdy nechtěli.

S podobnými teoriemi ostatně pracovalo i mnoho slovenských politiků v době po listopadové revoluci, což nakonec skutečně vedlo k rozpadu Československa a 1. ledna 1993 vznikla samostatná Česká republika a Slovenská republika.

Nejvytíženějším „autorem“ je na stránce historik František Vnuk. Protože některým Slovákům se ale podobné pojímání historie nelíbí, řeší už tuto internetovou stránku tamní policie. „Mohu potvrdit, že obsahem stránky se zabýváme,“ řekl webu Teraz.sk mluvčí slovenského Prezidia policejního sboru Michal Slivka.