Technici začali vyzvedávat vrak výletní lodi Costa Concordia

Technici začali vyzvedávat vrak výletní lodi Costa Concordia Zdroj: ČTK

Vrak výletní lodi Costa Concordia zmizí z mořského dna, technici ho začali vyzvedávat

Dnešním ránem začala složitá operace týkající se havarované lodi Costa Concordia na italském ostrově Giglio. Technici začali vrak vyzvedávat z mořského dna, kde ležel dva a půl roku. Chystají se ho poté přemístit do italského Janova, kde má být vrak lodi sešrotován.

První fáze unikátní operace spočívá v načerpání vzduchu do zhruba tří desítek potápěčských zvonů tak, aby se skoro 300 metrů dlouhé plavidlo zvedlo o přibližně dva metry. To má trvat zhruba šest hodin, napsala agentura AFP.Odborníci nyní počítají s tím, že budou potřebovat den až dva k uvolnění vraku od mořského dna a další čtyři až pět dnů k jeho stabilizaci před asi čtyřdenní cestou do Janova.

Pár dní před vytažením vraku z mořského dna natočila italská policie úchvatné záběry z trosek lodi. Téměř osmi minutové video nabízí pohled na chátrající sedací soupravy, stoly nebo schodiště z kdysi luxusní výletní lodi pro více než 4000 pasažérů. Na konci videa se potápěč vynoří v zachovalém atriu s nástěnnými malbami.

K tragickému potopení výletní lodi Costa Concordia došlo v noci ze 13. na 14. ledna 2012. Tu noc bylo na palubě bezmála 4300 pasažérů, 32 lidí zemřelo. Vinnými ze zabití bylo shledáno pět členů posádky.