Zdroj: Profimedia.cz

Hus by neměl být ve filmu upálen! Vtip, nebo realita?

Ku příležitosti šestistého výročí upálení Mistra Jana Husa natáčí Česká televize televizní film. Protože k životu slavného českého reformátora patří i jeho smrt upálením, kterou si každoročně připomínáme 6. července 1415, není překvapivé, že bude Husův skon zobrazen i ve filmu České televize. V reakci na film však vznikla iniciativa, která po České televizi požaduje, aby film upálení Husa nezobrazil. Čtete dobře, iniciativa zkrátka chce, aby Hus ve filmu nebyl upálen.

Iniciátor a tvůrce petice, jejíž úplné znění můžete najít zde, má zhruba následující argumentaci: český národ uvede do deprese, když vidí, jak se upalují jeho autority, tedy v tomto případě Mistr Jan Hus. Jakub Horák a jeho suita založila petici, která k dnešnímu dni čítá celých osm podpisů. Taktéž je k dispozici facebooková skupina, která nese název Upáleného Husa v seriálu ČT nechceme. Vznikla zřejmě v několika uplynulých hodinách, a jednou z jejích aktivit je i shromaždování negativních ohlasů na jejich petici. Do jejich síně antislávy se tak může dostat kdokoliv, kdo v diskusi kolem upálení či neupálení Husa ve filmu České televize vyjádří nesouhlasný názor. Ovšem to je to poslední, co by vadilo.

Neberu pochopitelně skupině, která sbírá díky Jakubu Horákovi stále více „lajků“ na sociálních sítích, jejich názor či rozhořčení. Mají-li pocit, že se národ někam konečně posune, když Česká televize nezobrazí Husův skon, prosím. Není jednoduché posoudit, do jaké míry je pravdivý výrok, že by měl ze zobrazení Husova upálení národ depku, případně „proč používat žárovky, když nám bohatě stačí svíčky (autorem posledního zmíněného argumentu je Michal Zlatkovský).

Jakkoliv respektuji rozmanitost názorů, sama s tímto nemohu souhlasit. Zobrazování historických fakt vidím jako velice přínosnou činnost českého média veřejné služby, tím spíš, když se neustále dovídáme o všemožných fenoménech české (ovšem nejen české) společnosti, která často na svou minulost zapomíná. Představme si, že by film České televize, kde by skončil na hranici například Zikmund místo Husa, uvidí některý z našich potomků. Co si asi bude myslet, a jak mu to budeme vysvětlovat? „Oni si pánové usmyslili, že bychom se neměli dívat na negativní události našich dějin, a tak tam tu pointu, kterou vás učili ve škole, už neuvidíš...“

Proč vůbec točit o Husovi, to je další argument iniciátorů i signatářů zmíněné petice, jež je adresována České televizi. Odpověď by mohla znít, že jakékoliv ztvárnění historie, kterou dnes možná někteří berou dnes spíš jako „ten nudnej děják“, je něco, co by se mělo těšit podpoře, ne potírání. Lidé, kteří říkají, že není nutné si donekonečna opakovat, že nám „ti zlí“ upálili Husa, jedním dechem sice netvrdí, že by se historie neměla ukazovat vůbec, zároveň však alternativy nezní nijak lákavě.

Existuje ještě jedno vysvětlení celé kauzy kolem Husa – a to sice, že jde o vtip. Třeba si z nás iniciátoři dělají prostě srandu a teď se nahlas smějí, protože pozorují mediální ohlas. Koneckonců, petici si dnes člověk může vytvořit téměř na cokoliv, tak proč ne na to, aby nebyl Hus upálen ve filmu České televize? Nicméně, ani jako vtip to není moc povedené.