thajsko

thajsko Zdroj: ČTK

V Thajsku byl vojenský puč, českým turistům nic nehrozí. Rady jak se vyhnout problémům

Přestože armáda v Thajsku provedla v úterý vojenský převrat, aby uklidnila rozvášněné politické strany a objevila se některá omezení, turistům v jedné z nejoblíbenějších zemí světa žádné větší problémy nehrozí. Každý by si měl ale dávat pozor, aby dodržel některá přechodná nařízení vojáků.

Hlavním doporučením je, aby turisté měli u sebe neustále svůj pas. I tehdy, pokud jenom půjdou z hotelu na oběd či malý nákup. Pas vždy sebou.

Dodržovat je nutné i zákaz nočního vycházení (počítá se ale s jeho brzkým zrušením), který platí od večera 22:00 hodin do 05:00 ráno. To samozřejmě ovlivňuje pověstný noční život v zemi a chod barů či restaurací.

Pokud ale přiletíte do Thajska, nebo z něj odjíždíte v době zákazu nočního vycházení, tak nařízení se na cestující nevztahuje. Ale pozor: Podmínkou je, že musíte mít kromě pasu u sebe i letenku či palubní lístek, který případné vojenské kontrole dokáže, že jste přijeli nebo odjíždíte.

Další zásadou je, že žádný turista by se neměl účastnit jakýchkoli politických demonstrací. Právě kvůli nim a neschopnosti dohodnout se na nových volbách, byl převrat uskutečněn. Vojáci mohou proti demonstracím zasáhnout silou (v Thajsku se obvykle u toho střílí i ostrými náboji a umírají lidé), obloukem se jim proto vyhněte.

Jinak jsou ale v Thajsku nadále otevřeny turistické atrakce, vládní úřady, zastupitelské úřady, obchody, restaurace i nákupní střediska, i když některé z nich musely samozřejmě upravit otevírací doby v souladu s nařízením o zákazu vycházení. Průjezdné jsou také všechny dálnice, jezdí vlaky i autobusy.

Mimo hlavní město Bangkok, například v oblíbených destinacích jako jsou Phuket, Čiang Mai, Ko Samui, Pattaya, Krabi či Ko Lanta, je vojáků daleko méně a vše funguje jako předtím. Kromě omezení v noci.

Cestu do Thajska proto lze doporučit i v době vojenského puče, jen by měl být každý opatrnější.