Psychopat

Psychopat Zdroj: Profimedia.cz

Je váš partner nebo nadřízený psychopat? Způsob, jak to poznáte

Většinou se domníváme, že psychopati jsou zabijáci nebo magoři na okraji společnosti. Ale vědec Robert Hare, který je celý život studuje, si myslí, že to klidně může být váš kolega a kamarád. Nebo manžel či manželka. Velmi zajímavý text k tomu vydal web telegraph.co.uk.

Existuje několik věcí, které bereme ve společenských interakcích jako samozřejmost.  Předpokládáme, že všichni vidíme svět zhruba stejně. Že známe určitá fakta a že slova znamenají podobnou věc jak pro nás, tak pro ostatní. Také předpokládáme, že máme podobné vnímání toho, co je špatné a co je dobré. Ale pro malou, ale ne úplně bezvýznamnou, podmnožinu lidí jsou tyto věci velice odlišné. Tito lidé nemají výčitky svědomí a empatii. Emoce cítí pouze mělce. V extrémních případech je ani nezajímá, jestli jste ještě naživu nebo po smrti.  Tito lidé se nazývají psychopati. Někteří z nich jsou násilní kriminálníci nebo vrazi. Ale zdaleka ne všichni.

Test psychopata

Profesor Robert Hare je kriminální psycholog a vytvořil test PCL-R, který má za cíl zjistit, jestli je zkoumaná osoba psychopatem. Hare po desítky let studoval psychopaty a pracoval s nimi, jak ve vězení, tak mimo něj. “Udivuje mě to stejně, jako před 40 lety. Někteří lidé jsou natolik odpojeni od svých emocí, že vidí ostatní jen jako objekty pro manipulaci a likvidaci.” “Psychopatická osoba s vysokým skóre v testu vidí svět úplně jinak než my, “ vysvětluje profesor Hare. “Je to podobné, jako když se barvoslepí snaží porozumět, co je to červená barva. Ale v tomto případě reprezentuje červená barva emoce ostatních.“

Harův test je jednoduchý: Je to seznam dvaceti kritérií, podle kterých zjistíte, zda je člověk psychopatem. Ke každému z nich se přiřadí hodnota od nula do dva. Přičemž 0 znamená, že se kritérium na osobu nevztahuje. Jednička, že se částečně vztahuje a dvojka, že se úplně vztahuje.

Příznaky psychopata

Seznam zahrnuje test například v těchto věcech:

Povrchní šarm.

Přehnané sebevědomí.

Patologické lhaní.

Nedostatek lítosti.

Emocionální povrchnost.

Necitlivost.

Nedostatek empatie.

Neochota přijmout odpovědnost za své činy.

Tendence k tomu, že se nudíte.

Žít jako parazit.

Nedostatek realistických dlouhodobých cílů.

Impulzivita.

Neodpovědnost.

Nedostatek kontroly nad svým chováním.

Problémy s chováním v brzkém věku.

Kriminalita v dospívání.

Opakované porušování zákona.

Vysoký počet manželství.

Promiskuitní sexuální chování.

Kdo je psychopat

Čistý učebnicový psychopat by měl skóre 40 a více. Skóre 30 a více znamená diagnózu psychopat.

Je ale psychopatie porucha, nebo jen jiný způsob života? Každý kdo si přečetl seznam z testu, uvidí několik kritérií, které se týkají někoho z jeho okolí. V průměru se člověk, který nepáchal trestnou činnost, dobere ke skóre pět. Hare říká: “Existují lidé, kteří mají skóre dost vysoké na to, aby se dostavili na terapii, ale ne dost vysoké na to, aby působili problémy. Často jsou to naši přátelé a kolegové, se kterými je sranda. Možná nás tu a tam využijí, ale většinou je to velice rafinované a jsou schopni se z toho lehce vymluvit. V životě většinou nezpůsobí velké problémy.”

Mnoho psychopatických rysů může být naopak výhodných. Pro společnou knihu „Hadi v oblecích: Když jdou psychopati do práce“, se Hare spolu s vědcem Paulem Babikem podívali na vice než 200 manažerů ve velkých korporacích a zjistili, že kolem čtyř procent z nich lze kvalifikovat jako psychopaty. Hare říká, že to sice nebyl čistě náhodně vybraný vzorek populace, ale že je jednoduché vidět, jak nedostatek morálních zásad a nezájem o utrpení ostatních lidí může být přínosné, pokud se chcete prosadit v práci.

“Existují dvě druhy empatie,“ říká k tomu James Fallon, neurovědec z University of California a autor knihy Psychopat uvnitř: Neurovědcova osobní cesta na temnou stranu mozku. “Kognitivní empatie je schopnost vědět, co cítí ostatní lidé a emocionální empatie je schopnost cítit to, co cítí ostatní“. Psychopati umí rozeznat, co cítíme, ale sami to necítí. To dává psychopatům velkou výhodu, protože rozumí tomu, co cítíte, ale je jim to jedno, takže to klidně použijí proti vám.