Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

Obchodujme i se zeměmi, které mají problém s dodržováním lidských práv, radí Zeman

Že má ta či ona země problém s lidsko-právní problematikou? Nevadí. Obchod je obchod. Tak zhruba zní vzkaz Miloše Zemana, který dnes pronesl při rozhovoru pro ČTK. Výtky hodlá svým ministrům sdělit při květnovém zasedání vlády.

„Nejsem spokojen s tím, jak probíhá skutečná ekonomická diplomacie. Jak se snažíme dobýt nové trhy, jak se občas objevují naprosto nesmyslné překážky, ať už celní, vízové nebo jakékoli jiné. Politika by měla být odstraňováním bariér,“ uvedl Zeman.

„Myslím si, že ekonomickou diplomacii je třeba sjednotit a odstranit některé ideologické překážky, které jí brání,“ dodal prezident, který na počátku března vyvolal diskuze svým výrokem, že Česká republika by neměla ohrožovat vývoz a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu či Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv.

Prezidentova slova tehdy odmítl mezi jinými i ministr pro lidská práva a Zemanův soupeř z prezidentské volby Jiří Dienstbier (ČSSD). "Ten by nejradši ty bariéry vytvořil, ať už v oblasti víz, v oblasti zmrazení účtů a já nevím, co všechno ještě. To je právě ten typický příklad naivního pohledu na svět, kdy chceme-li komunikovat, musíme umět odstranit bariéry komunikace," vrátil se dnes Zeman ke dřívější Dienstbierově kritice.

Prezident zopakoval, že podporuje obchodování i s těmito zeměmi, kterým mezinárodní společenství vytýká porušování lidských práv. "Měli bychom (s nimi) obchodovat stejnou měrou a měli bychom upozorňovat na porušování práv," soudí Zeman, podle něhož česká ekonomická diplomacie potřebuje "ideologickou diverzi".

„My potřebujeme s těmito zeměmi obchodovat, vyměňovat si s nimi studenty, podnikatele, turisty. Já bych neřekl rozkládat je zevnitř, ale tou konfrontací s reálným životem v obou uskupeních dosahovat toho, že v těchto zemích budou probíhat demokratizační procesy,“ uvedl prezident.

Právě o ekonomické diplomacii bude chtít hlavně mluvit při své první návštěvě zasedání vlády, kam se chystá příští měsíc. Kritizovat prý nebude jen ekonomickou diplomacii. "Na vládě vyjádřím stanovisko k některým krokům, s nimiž příliš nesouhlasím," poznamenal bez bližších podrobností. Ještě předtím se prezident podle svých slov 30. dubna sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), a to na žádost předsedy vlády.