Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: Profimedia.cz

Premiér Tusk potvrdil plány na posílení přítomnosti vojsk NATO v Polsku

Severoatlantická aliance během několika příštích týdnů posílí svou přítomnost v Polsku. Varšavské televizi TVN to řekl premiér Donald Tusk. Polsko tak chce posílit svou bezpečnost po ruské anexi Krymu.

"Posílení NATO v Polsku je hotový fakt a bude viditelné v příští dnech a týdnech. Už nediskutujeme o tom, zda k takovému kroku dojde, ale jakou bude mít podobu a kdy se uskuteční," řekl premiér.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski nedávno prohlásil, že Polsko by plně uspokojilo rozmístění dvou armádních brigád NATO na jeho území. Opatření takového rozsahu ale analytici vylučují.

Americký ministr obrany Chuck Hagel před několika dny prohlásil, že Spojené státy v reakci na ruskou expanzi na Krymu zvažují přesun jedné brigády do východní Evropy. USA v roce 2012 v naději na oteplení ve vztazích s Ruskem dvě ze čtyř svých brigád z Evropy odvolaly.

Podle agentury Reuters ale spíše než k trvalému zvýšení stavu spojeneckých vojsk ve východní Evropě přikročí aliance k častější rotaci jednotek a k intenzívnějšímu výcviku sil rychlého nasazení.

V březnu Spojené státy na žádost Varšavy vyslaly do Polska dvanáct letounů F-16 a 300 vojáků. Do té doby se američtí vojáci v Polsku jen podíleli na vojenském výcviku, zejména v rámci přípravy armádních pilotů. Do roku 2018 chce Pentagon v Polsku rozmístit prvky amerického protiraketového štítu.